Emas Mahal Vs Ringgit Jatuh

Pada tahun 2011, harga emas dunia pernah naik paras tertinggi sekitar USD1900/oz. Masa tu harga emas di Malaysia sekitar RM200/g.
.
Sekarang, harga emas dunia sekitar USD1280/oz. Sangat rendah berbanding 2011, tapi harga emas di Malaysia mencecah RM197/g, hampir sama 2011.
.
Kenapa jadi camtu? Sebab Ringgit telah jatuh melebihi 35% daripada 1USD=RM3.20 kepada 1USD=RM4.40. Duit kertas kita telah kehilangan nilai.
.
Kalau lah harga emas dunia naik semula ke paras USD1900/oz, agak-agak berapa harga emas kat Malaysia?? Boleh cecah RM350 atau lebih tinggi.
.
Salah satu kelebihan emas ialah nak selamatkan simpanan kekayaan daripada kejatuhan ringgit.
.
Sapa nak mula simpan emas harini boleh wassap saya bila-bila masa, sementara masih mampu milik.


Berminat dengan simpan Emas, Wasap je!

----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Review Harga Emas 2017

JANUARI 2017

High ⬆ RM189/g
Low  ⬇ RM179/g

FEBRUARI 2017

High ⬆ RM194/g
Low  ⬇ RM186/g

MARCH 2017

High ⬆ RM193/g
Low  ⬇ RM186/g

April 2017

High ⬆ RM197/g
Low  ⬇ RM191/g

May 2017

High ⬆ RM193/g
Low  ⬇ RM185/g

June 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


July 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Aug 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Sept 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Oct 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Nov 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Dec 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Paling Tinggi : RM197  , Paling Rendah : RM179

Jika dibawah RM185 maka harga nya RENDAH

Kaedah, Pendekatan dan Strategi Pelaburan Emas


Antara buku yang menarik untuk dibaca mengenai Pelaburan Emas. Ilmu Emas perlu dicari dan dipelajari.
Ramai yang terjebak dalam skim pulangan dan mempunyai pulangan tetap setiap bulan.

Tingkatkan ilmu anda sebelum melabur.

Bahagian 1
Bab1 Pengenalan
Bab 2 Sifat-Sifat Emas
Bab 3 Kegunaan-Kegunaan Emas
Bab 4 Sumber-Sumber Emas
Bab 5 Ukuran Timbangan Emas
Bab 6 Jenis-jenis Emas 35
Bab 7 Kaedah Menentukan Ketulenan Emas

Bahagian 2
Bab 8 Kaedah Penentuan Harga Emas
Bab 9 Bentuk-bentuk Pelaburan Emas di Malaysia
Bab 10 Pembekal-pembekal Pelaburan Emas di Malaysia

Bahagian 3
Bab 11 Perancangan Sebelum Melabur
Bab 12 Risiko Pelaburan Emas
Bab 13 Strategi Pelaburan Emas

Bahagian 4
Bab 14 Penipuan dalam Pelaburan Emas
Bab 15 Pengiraan Zakat 115

Penutup

Glosari Istilah

Bibliografi
Lampiran 1 Kegunaan-kegunaan Emas
Lampiran 2 Trend Permintaan Berbanding Pengeluaran Emas
Lampiran 3 Cara Wang Kertas Dicipta
Lampiran 4 Beberapa Contoh Syiling Emas bagi Pelaburan
Lampiran 5 Beberapa Contoh Bar Emas bagi Pelaburan
Lampiran 6 Kaedah Penentuan Ketumpatan dan Kualiti Ema

Teknik Simpan Silver

Disini, saya ingin menceritakan teknik simpan perak

Tekniknya adalah seperti berikut:

1. Beli, Simpan...(jangka masa pendek seperti 1 ke 3 tahun dan ke atas), dan Jual

2. Beli secara konsisten setiap bulan, Simpan, dan Jual (100gm sebulan contohnya)

3. Beli secara konsisten setiap bulan, sampai masanya...jual dan tukar kepada emas

4. Beli, simpan sambil berniaga emas dan perak sementara harga emas dan perak naik

5. Beli bila harga jatuh mendadak, tunggu harga naik (5%, 10%,20%...etc),

6. Beli Perak ikut SAP (Silver Accumulation Program PG) setiap bulan

7.  Beli Perak ikut SAP (Silver Accumulation Program PG) setiap masa apabila harga margin perak anda rasakan rendah

Teknik 1 Teknik ini merupakan teknik biasa bagi pelabur baru yang ingin berkenalan dengan perak. Iaitu, pelabur baru tersebut akan membeli 100gm perak di awal tahun, dan kemudian menunggu selama setahun sehingga 3 tahun dan kemudian menjualnya. Kebiasaanya, harga perak 100gm ini akan meningkat dan peningkatan ini merupakan keuntungan yang diperolehi.

Teknik 2 Apabila pelabur baru ini yakin dengan potensi pelaburan perak. Dia akan merancang untuk memperuntukan sejumlah yang wang simpanan untuk membeli 100gm perak secara tetap setiap bulan. Jadi, di akhir tahun jumlah yang dikumpulkan mencapai 1200gm perak dan kebiasaanya harga perak akan meningkat dan pelabur tersebut menjual kesemua perak yang dimiliki untuk mendapat keuntungan.

Teknik 3 Pelabur baru yang telah yakin dengan kehebatan perak daripada emas akan terus menimba ilmu pelaburan perak dengan lebih mendalam. Teknik 3 ini adalah teknik ratio Emas : Perak dimana, perak yang dikumpulkan setiap bulan akan ditukarkan kepada emas apabila ratio Emas : Perak semakin menghampiri.

Teknik 4 Pelabur baru tersebut telah "jatuh cinta" dengan pelaburan logam berharga ini dan ingin mengajak rakan-rakan lain untuk bersama-sam menyimpan emas dan perak sebagai simbol insuran kekayaan mereka. Pelabur tersebut boleh menjadi dealer di Syarikat emas perak yang kukuh dan diminati seperti Public Gold

Sambil pelabur tersebut menunggu harga emas dan perak naik, pelabur tersebut boleh berniaga untuk menambah pendapatan sampingan.

Menjadi dealer lebih menguntungkan kerana pembelian emas dan perak pada harga yang sangat murah.

Teknik 5 Pelabur tersebut tahu selok belok pelaburan perak dan merancang strategi untuk memaksimumkan keuntungan dengan membeli borong bila harga perak jatuh (harga spot) dan simpan sehingga harga spot meningkat.

Bagi saya, beli dan simpan adalah terbaik jika anda ada holding power.

Teknik 6: Beli silver dalam bentuk akaun dan anda tak perlu ada tempat simpanan perak kerana ia disimpan oleh PublicGold Sendiri setiap bulan tanpa gagal. Ini adalah cara terbaik, anda akan dapat 1200gm setahun.

Teknik 7: Beli silver dalam bentuk akaun dan anda tak perlu ada tempat simpanan perak kerana ia disimpan oleh PublicGold Sendiri tetapi anda beli masa harga murah dari margin anda pada setiap bulan.

Tetapi ilmu analisis harga juga perlu dipelajari,supaya tahu bila nak beli, bila nak jual, bila nak beli borong, dan sebagainya.

Diharap teknik yang dikongsikan ini dapat membantu anda untuk merancang strategi pelaburan perak anda.

Trend Harga GAP May 2017

Trend harga GAP (Gold Accumulation Program) Public Gold 1gram 24K/999.9

Harga Emas GAP tidak termasuk caj premium



Berminat buka akaun GAP, Whatsapp Zam 0136408906 selaku pemudah cara anda untuk simpanan emas 🎉

MEI 2017

1 Mei 2017 = RM193/g↔
2 Mei 2017 = RM191/g⬇
3 Mei 2017 = RM191/g↔
4 Mei 2017 = RM190/g⬇
5 Mei 2017 = RM187/g⬇
6 Mei 2017 = RM187/g↔
7 Mei 2017 = RM186/g⬇
7 Mei 2017 = RM186/g⬇
7 Mei 2017 = RM186/g↔
8 Mei 2017 = RM186/g↔
9 Mei 2017 = RM187/g⬆
10 Mei 2017 = RM185/g⬇
11 Mei 2017 = RM185/g↔
12 Mei 2017 = RM186/g⬆
13 Mei 2017 = RM187/g⬆
14 Mei 2017 = RM186/g⬇
15 Mei 2017 = RM186/g↔
16 Mei 2017 = RM187/g⬆
17 Mei 2017 = RM188/g⬆
18 Mei 2017 = RM191/g⬆
19 Mei 2017 = RM190/g⬇
20 Mei 2017 = RM190/g↔
21 Mei 2017 = RM191/g⬆
22 Mei 2017 = RM191/g↔
23 Mei 2017 = RM191/g↔
24 Mei 2017 = RM191/g↔
25 Mei 2017 = RM190/g⬇
26 Mei 2017 = RM191/g⬆
27 Mei 2017 = RM191/g↔
28 Mei 2017 = RM191/g↔
29 Mei 2017 = RM191/g↔
30 Mei 2017 = RM191/g↔
31 Mei 2017 = RM190/g⬇
Berminat, terus contact saya.

 ----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------


#SebulanSegramJadilah
#SetahunDapatDuaBelasGram
#BertahunTahunDapatBergramGram

JOM SIMPAN EMAS & Selamat Berpuasa

Margin Spread PublicGold

Bermula dari 1 Jan 2017, Public Gold Emas Margin Spread adalah seperti berikut.
Kalau di luar sana, sudah tentu 25-30% margin spreadynya.




Formula pengiraan peratusan (%) spread harga emas iaitu :

Peratus spread harga emas %  = Harga jualan PG sell – Harga belian PG Buy / Harga jualan PG Sell x 100%

Contohnya, berdasarkan harga semasa emas public gold pada gambarajah di bawah:




Peratus spread harga emas bagi emas 10 gm = ((RM1897 – RM1727) / RM1897 ) X 100%
                                                                               = 9%

Harga jualan dan harga belian akan sentiasa berubah selari pada kadar 9% bagi syling emas 10 gm.

Produk emas yang berlainan mempunyai spread harga emas yang berlainan.

Begitu juga syarikat emas yang berlainan menetapkan kadar peratus spread harga emas yang berlainan bagi setiap produk emas.

Jadi, pelabur yang bijak akan mengira spread harga emas dan membuat perbandingan peratus spread emas bagi syarikat emas yang berbeza dengan memilih syarikat emas yang dapat memberikan spread harga emas terendah.

Tips dari saya untuk ini :

1. Beli emas yang lebih gramnya, maka lebih bermakna kerana spreadnya lebih rendah.

2. Selalu melihat harga emas semasa yang berubah setiap 20 minit kecuali harga emas GAP yang berubah setiap 12 tengah malam sahaja.

3. Cuba lihat harga emas sebelum pk 12 tengah malam atau waktu pagi (waktu subuh). Selalunya, harga lebih murah pada waktu ini.

----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Beli ikut kemampuan masing-masing. Belian yang bukan menghabiskan duit anda tapi belian yang mengandakan wang anda.


Yang menunggu terus menunggu.
Yang mengkaji, teruskan kajian.
Harga terus melonjak naik.


Kenapa saya Simpan Silver

Ramai yang tertanya-tanya pasal simpan silver ni?

Ada 5 sebab kenapa ramai masyarakat antarabangsa pilih silver

1) Pengeluaran Silver mining tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan silver sekarang.
Silver selaluny ada produk samping dalam pelombongan seperti copper, lead, zinc and gold.  Maka melombong Silver adalah bonus bagi syarikat pelombongan.

2) Pertumbuhan Ekonomi Sejagat e.g. China & India - resulting to more goods (esp electronic goods) beingproduced. Silver is the indispensable metal in most electronic goods (e.g. handphones, films, jewellery) as it is the most electrically conductive, thermally onductive and reflective.

3) Penurunan harga USD (US, Euro) - With confidence dwindling in fiat currencies such as US dollars and Euros, people and investors are turning to real money which have withstood centuries, such as gold and silver.

4) Rising tide in investing demand - Gold and silver, are also known as commodities. Recently, there have been an increase in commodities demand. Emas dah harga tinggi 1266 usd/oz berbanding dengan harga paling tinggi adalah 1920usd/oz  and silver, seakan komoditi terpencil macam anak tiri dari Emas akan menyebabkan permintaan terhadap silver tinggi dan apabila semua orang sudah sedar bahawa harga emas sekarang adalah terlalu tinggi.

5) Gold and silver price ratio have always been 1:16. Sekarang ini ratio emas/silver is 1:73 ( Emas pada kadar 1266 usd/oz dan Silver 17.32usd/oz)

Apparently, there are potential for silver prices to move closer to that of gold's as silver are becoming more rare compared to gold in the current era.

Hari Gaji adalah Hari yang paling Gembira Setiap bulan

Bagi setengah orang, hari gaji adalah hari yang paling gembira selain hari cuti mingguan bagi yang bekerja makan gaji. Hari Gaji adalah hari yang paling seronok kerana dapat gaji. Memang lah kalau tak dapat gaji, muncunglah jawabnya.

Bagi yang pandai dan berhemat tu, hari Gaji adalah hari yang paling sibuk.

Hari Gaji adalah hari untuk savekan kewangan. Transfer duit sana-sini. Bayar itu dan ini.

Bagi yang bijak wang tu, pada "HARI GAJI" inilah, mereka put aside gaji dulu untuk simpanan.
Tukar duit simpanan jadi sesuatu yang tangible tu seperti emas dan perak.

Dok harap duit ringgit, lama-lama makin jatuh. Lagi-lagi yang terasa barang-barang makin mahal.

Mulai dari sekarang, Apa kata tukar bentuk simpanan, daripada simpan yang nombor, kita simpan benda yg kekal seperti Emas.

Mulakan dengan #1GramSebulan dulu Emas. Dapat kan Aura Emas tu dulu, lepas tu insyallah anda dapat Istiqamah nya.

Selamat menyimpan Emas.

----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Silver Accumulation Program atau SAP

Apa itu SAP?

SAP adalah singkatan Silver Accumulation Program. 


​Ia adalah satu inisiatif Public gold untuk mereka yang nak mulakan simpanan silver pada harga jimat. Terutamanya mereka yang ada bajet kecil, anda boleh mula simpan silver walaupun sekecil RM100 (34gram).

Public Gold adalah syarikat Malaysia yang pertama melancarkan Program Pengumpulan Perak (SAP-Silver Accumulation Program) yang membolehkan orang ramai untuk mengumpul Silver/Perak fizikal secara sedikit demi sedikit pada harga serendah RM100 sahaja sebagai cara untuk melindungi harta benda mereka. Tapi untuk pembelian yang patuh syariah, minima pembelian adalah 250gram kerana pembelian bersandarkan fizikal yang ada dijual. Produk Perak fizikal yang dijual minima yang ada adalah 250gram.






 Untuk mengetahui harga perak terkini Public Gold, boleh masuk ke website Public Gold.

Public Gold SAP adalah 100% disokong oleh Perak fizikal, orang ramai boleh mengeluarkan Silver/Perak yang terkumpul dalam bentuk fizikal di semua cawangan Public Gold berhampiran.

Ciri-ciri dan kelebihan


– Pengumpulan perak fizikal dengan ketulenan Ag999  dalam berat (gm).

– Minimum RM100 dalam gandaan RM50 untuk mengumpul perak anda.

– Memaksimumkan nilai wang anda dengan penukaran kepada penurunan berat sehingga 3 titik perpuluhan (contohnya 0.001gm.).

-100% Perak fizikal diperuntukkan dengan yuran penyimpanan diketepikan.

– Pengeluaran minimum 250gram perak fizikal.

– Akaun Bersama Ibu Bapa & Anak di sediakan.

– Arahan tetap Bulanan turut disediakan.

Kepada yg berminat untuk memulakan simpanan perak ini, anda boleh hubungi saya.

Nak Daftar - disini
----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------


Beli ikut kemampuan masing-masing. Belian yang bukan menghabiskan duit anda tapi belian yang mengandakan wang anda.

Yang menunggu terus menunggu.
Yang mengkaji, teruskan kajian.
Harga terus melonjak naik.


Tukar Mentaliti mengenai Aset

Orang muda perlu ada asset.

Mentaliti kita kalau asset ialah rumah dan tanah.

Tapi secara logiknye, gaji fresh grad kalau Rm 2000, boleh beli asset ape?

Boleh.. maybe rumah kos rendah.

Tapi masih lagi atas nama bank selagi awak belum settlekan hutang rumah tu unless awak beli cash.
.
.
Jangan bangga sangat kalau ade rumah tapi atas name bank. Eh? Eh? Hehe.

Emas pun Aset mampu milik. Sikit-sikit lama-lama jadi Bukit Emas



Register Public Gold disini!

Jangan Tunggu Baru Beli tetapi Beli Dulu Baru Tunggu

Saya berminat untuk mula simpan emas.

Bajet saya segram saja sebulan.

Berapa harga segram hari ni Tuan?


Harga hari ini RMXXX

Senyap.

Esok tanya lagi. Berapa harga segram hari ni Tuan?

Harga hari ini RMXXY

Senyap.

Minggu depan tanya lagi. Berapa harga segram hari ni Tuan?

Harga hari ini RMXXZ

Senyap.

Bulan depan tanya lagi. Berapa harga segram hari ni Tuan?

Harga hari ini RMXYZ

Senyap.

Dengar nasihat saya. Tanya harga segram tidak menjadikan gram anda bertambah.

Bila sudah ada duit, mulakan saja dengan segram sebagai permulaan.

Bila sudah mula, kita akan cepat serba-serbi. Cepat faham mahal murah harga. Sebab kita dah tahu margin belian kita. Kita boleh leverage harga emas segram kita.

Cepat bertambah gram yang disimpan. Cepat bertambah harta dan kekayaan kita.

Selagi tidak bermula, rasa takut dan tamak akan selalu mengacau.

Setiap kali tanya, harga semakin naik. Kita jadi TAKUT

Setiap kali tanya, harga makin turun. Kita pula jadi TAMAK

Masa bergerak terlalu lantas. Sedar tak sedar selepas bertahun-tahun tahu tentang emas dan kebaikan menyimpannya, kita masih di takuk lama.

Segram pun takde!

PEPATAH EMAS:

"Jangan Tunggu Baru Beli tetapi Beli Dulu Baru Tunggu"

Terimakasih utk Penulis Aiz

----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------


Yang menunggu terus menunggu.
Yang mengkaji, teruskan kajian. Harga terus melonjak naik.

Tip Pelaburan Emas


Pelaburan emas fizikal ialah urusniaga jual beli jongkong emas atau emas dinar yang Sah dan Patuh Syariah dimana beli emas dapat emas fizikal.

Tips pelaburan emas adalah seperti berikut

# Beli emas mesti dapat emas, BUKAN dapat surat perjanjian atau kontrak atau hanya dapat sebahagian emas atau tertangguh...

# Beli emas masa ada wang atau wang lebihan kerana pelaburan emas untuk jangkamasa panjang kecuali belian emas bermodal besar yang mempunyai peratus spread rendah. Margin untuk besar bila berlaku kenaikan harga emas

# Beli emas untuk pelaburan jangka sederhana atau panjang sekurang-kurangnya dlm tempoh setahun untuk dapat keuntungan...Bukannya beli 1 gram hari ni dan nak jual bulan depan dengan mengharapkan keuntungan.

# Beli jenis emas yang mempunyai peratus spread atau susut nilai terendah untuk keuntungan maksima. Emas pelaburan lagi besar lagi murah dan lagi rendah peratus spread.

# Beli emas dari syarikat pelaburan emas yang kukuh serta banyak cawangan kerana pelaburan emas untuk jangka panjang dimana jika emas dijual kepada syarikat berlainan, harga jual emas akan dipotong untuk kos melebur semula emas.

# Beli emas popular iaitu mudah untuk dibeli, mudah dijual atau digadai serta emas popular serta diminati ramai supaya mudah dijual beli.

# Beli emas setiap bulan tanpa mengira harga emas tinggi atau rendah lebih mudah dan menguntungkan dengan sistem pemurataan harga sambil mengelak kebocoran wang.

# Beli emas TERUS pada permulaan sebagai tapak pelaburan atau benchmark harga emas sambil mengelak wang habis dibelanjakan begitu saja.  Jika hari ni harganya RM190,  esok harga emas RM185, maka ia adalah murah dari benchmark anda iaitu RM190.


* JANGAN beli emas perhiasan untuk pelaburan kerana harganya mahal, kena upah tujang, kena gst dan peratus spread/susut nilainya tinggi.

* JANGAN beli emas tetapi tak dapat emas fizikal atau emas tertangguh atau dijanjikan imbuhan bulanan kerana ianya pelaburan haram atau skim cepat kaya. Jangan tamak...

* JANGAN pajak emas tanpa sebarang alasan yg kukuh dan tanpa teknik yang betul kecuali pajak emas kerana kecemasan, pusing modal perniagaan atau teknik pajak pada waktu sesuai.

* JANGAN beli emas kerana terikut orang atau waktu harga emas melonjak tinggi disebabkan pemintaan yang tinggi kerana selepas itu harga emas akan bertindak balas turun sikit.

* JANGAN beli emas murah kerana emas murah yang tiada jenama atau scrap tanpa pengesahan ketulenan susah  dijual dan dipotong harga jual yang tinggi.

* JANGAN jual emas kepada syarikat atau kedai emas yang berlainan kerana harga jual emas di potong tinggi kerana kos lebur semula emas.

*JANGAN TIDAK BELI EMAS kerana emas penting sebagai penyelamat waktu kecemasan, kejatuhan nilai wang, ekonomi meleset, bencana dan pengelak kebocoran wang kerana emas mudah dibawa, kalis air api, kalis inflasi dan laku seluruh dunia.

“ NILAI EMAS SEMAKIN TINGGI, NILAI WANG SEMAKIN RENDAH “

JANGAN TUNGGU BELI EMAS, SETELAH BELI EMAS HANYA TUNGGU...

Hubungi thru WA 013-6408906, Mohd Nizam PG005353

Dealer Public Gold Semenjak 2011 untuk maklumat pelaburan emas fizikal ilmu pelaburan emas fizikal

Kalau kurang displin menyimpan cuba displinkan diri Simpan emas dengan GAP


Public Gold ada kaedah pembelian emas secara Easy Payment Purchase (EPP).


​Secara mudahnya, ia pembelian emas ansuran yang patuh syariah. (akad qabd berlaku ketika ambil emas di branch bukan ketika transfer duit bulan-bulan).

Boleh rujuk certification of shariah products EPP disahkan patuh syariah oleh Amanie Advisor.

Kaedah EPP ni bermanfaat bagi sesiapa nak DISIPLINKAN DIRI menyimpan emas.

Kaedah tu untuk PAKSA diri sendiri bayar emas yang kita book tu setiap bulan.

Lepas habis bayar ansuran selama 4 bulan atau 10 bulan, baru dapat emas.

Terbaik untuk yang susah disiplin menyimpan melalui kaedah GAP (Gold Accumulation Program).
Skim simpanan secara akaun yang patuh syariah.

Disebabkan, kalau guna kaedah GAP kita tidak dipaksa untuk disilplin. Tapi kaedah EPP kita dipaksa membuat  bayaran secara bulanan.

Kadang-kadang orang mudah untuk bayar hutang tapi susah untuk buat simpanan. Betul tak?

Salah satu kelebihannya, Ia juga seolah-olah beli emas pada masa depan dengan harga hari ini.

PUBLIC GOLD SESUAI UNTUK SEMUA LAPISAN UMUR DAN SEMUA GOLONGAN.

Pilih saja kaedah yg sesuai untuk kita. Yang penting buat simpanan emas fizikal ya.

----------------------------------------------
Mohd Nizam / Wasap 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

3 Posisi Pembeli Emas Fizikal


​----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------
Boleh beli mengikut kaedah  full payment atau kaedah - EPP atau kaedah GAP.
Beli ikut kemampuan masing-masing.
Belian yang bukan menghabiskan duit anda tapi belian yang mengandakan wang anda.

Yang menunggu terus menunggu.
Yang mengkaji, teruskan kajian. Harga terus melonjak naik.

Senang kalau nak beli terus -register kat sini -----> https://publicgold.com.my/index.php/component/custregistration/?introducer=PG005353

Rakyat Malaysia memang mengalami kebocoran wang

Ternyata kenyataan ini benar.  Duit memang senang bocor kalau tidak pandai jaga. Kalau tidak disimpan dalam akaun, kena simpan di tempat yang susah dikeluarkan.

Simpan emas adalah salah satu dari cara untuk mengelak kebocoran.

Sahabat saya mengendalikan servis part time pada hujung minggu, setiap minggu beliau dapat menukarkan pendapatan part time kepada 1 gram emas.

Memamg hebat, sebulan dah ada 4 gram emas. Kalau setahun, dah 48 gram.

Wah berbaloi tu sangat.

Tak percaya tengok artikel ini.



Saya beli EMAS sebagai Forgotten Saving

Ramai orang senang mengalami kebocoran wang apabila duit ada ditangan.

Ramai buat part time dan dapat income bagus tapi still bocor.

At the end of the day, duit tu tak tahu kemana pergi nya.

Memang problem kan. Duit panas kata orang.

Satu hal lagi kalau duit ada di tangan atau di akaun ATM, maka memang gatallah tangan untuk keluar dan shopping.

Mula ingat window shopping tetapi akhir memang shopping sakan.

Shopping mall pulak, tumbuh bagai cendawan di area Klang Valley.

Tak pi Pavilion kat KL, pi IOI City Mall kat Putrajaya.  Memang kelas shopping kat sini.

Tapi yang tak enaknya, duit memang bocor la.

Cabaran paling besar seseorang dalam membina kekayaan ialah melawan nafsu suka berbelanja.

Sememang fitrah manusia memang suka berbelanja. Ini memang tidak boleh dinafikan.

Masalah kebocoran wang (belanja berlebihan) akan berlaku bila ia tidak dikawal sebaiknya.

Cara terbaik untuk mengelak dari perkara ini berlaku, seseorang tu perlu ada akaun simpanan yang mudah dilupakan. (forgotten saving)

Tapi kebanyakkannya tiada akaun simpanan yang boleh dilupakan, sebaliknya buat-buat LUPA untuk menyimpan.

Kaedah lain untuk elak kebocoran wang ialah dengan tukarkan duit jadi emas.

Emas dapat elak nafsu berbelanja sebab bila dah tukar jadi emas perasaan sayang untuk jual semula akan timbul dan seronok kumpul banyak-banyak.

Tak caya, cuba dulu walaupun segram untuk merasai feel dia..  Cuba save segram dulu sebulan. Lama-lama jadi geram nak saving banyak-banyak.

Memang syok ada emas, lain macam sikit daripada ada saving yang senang bocor.

----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Senang kalau nak beli terus -register kat sini http://bit.ly/2jhuvUC


Emas Reserve Negara Vs Reserve Keluarga


​Mulakan Hari ini dengan 1 gram, anda lebih menghampiri 1 Kilogram berbanding semalam.
Kalau difikir lebih jauh, jika anda ada 5 Kg Emas hari ini, anda adalah Jutawan Emas

----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------


Buat Simpanan EMAS dengan GAP



Apa itu GAP?

GAP adalah singkatan Gold Accumulation Program.

​Ia adalah satu inisiatif Public gold untuk mereka yang nak mulakan simpanan emas pada harga jimat. Terutamanya mereka yang ada bajet kecil, anda boleh mula simpan emas walaupun sekecil 1gram.

Dengan GAP anda akan dapat:

# beli emas harga rendah/murah/jimat.

# emas ketulinan 999.9, bertaraf LBMA serta tiada sebarang GST.

#  simpan di public gold secara percuma kerana ia dalam bentuk akaun

#  withdraw emas anda pada bila bila masa

#  buat akaun bersama  ( ibu bapa & anak )

#  membeli dinar, jongkong emas dgn jimat, beli menggunakan GAP.

# boleh ambil emas anda di mana-mana cawangan Public gold seluruh Malaysia.

===========================

Simpan dan Beli Emas serendah RM100.

Kalau kaki saving, memang berbaloi.

Jom wasap dengan saya laju laju.



----------------------------------------------

Nizam / 0136408906

Introducer PG Code : PG005353

PublicGold Dealer

----------------------------------------------

Bagi yang nak buat simpanan tapi bajet ciput boleh mula dengan simpan emas fizikal, anda boleh mulakan dengan Gold Accumulation Program (GAP) di Public Gold.


Beli ikut kemampuan masing-masing. Belian yang bukan menghabiskan duit anda tapi belian yang mengandakan wang anda.

Yang menunggu terus menunggu. Yang mengkaji, teruskan kajian.

Harga terus melonjak naik.

Adakah Emas kalis INFLASI

BENARKAH EMAS KALIS INFLASI?

Emas dikatakan aset kalis inflasi.

Inflasi maksudnya kuasa beli duit kita makin susut. Kalau inflasi 5%, maksudnya kuasa beli duit susut 5% berbanding tahun sebelumnya.


​Kalau simpan duit dalam akaun Tabung Haji dan kita mendapat dividen 5%, maksudnya nombor dalam akaun bertambah tapi hakikatnya kekayaan kita tak bertambah. Kalau kenaikan gaji tak sampai 5%, maksudnya kita lebih miskin dari tahun sebelumnya walaupun `nombor` gaji kita telahpun bertambah.

Kita perlu bayar duit 5% lebih banyak untuk dapatkan barang yang sama berbanding tahun sebelumnya.

Benarkah Emas Kali Inflasi?

Tentang "kalis inflasi" ini, pakar-pakar berbeza pendapat.

Walaupun ada yang berpendapat emas adalah aset yang hanya kalis hiperinflasi, bukan kalis inflasi. Tetapi saya berpegang kepada pendapat yang mengatakan emas memang aset yang kalis inflasi.

Mereka yang berpendapat emas bukan kalis inflasi atas perbandingan pergerakan harga emas dunia berdasarkan wang kertas US Dollar sedangkan inflasi wujud sebab duit kertas tiada nilai sebenar. Nilainya berubah-ubah berdasarkan;

berapa banyak mata wang itu dikeluarkan / dicetak (money supply)jumlah permintaan terhadap sesuatu mata wang

Harga Barang Pasti Naik

Jadi secara asasnya, kenaikan harga barang dalam jangka panjang adalah satu kepastian, bukan disebabkan faktor "permintaan dan penawaran" kepada barangan itu sendiri, tetapi sebab nilai duit kertas yang sentiasa merosot. Duit kertas itu sendiri gagal memenuhi fungsi sebenar duit sebab;

  • ia tidak mampu menyimpan nilai
  • ia tidak mampu menjadi unit pengukur sebab nilainya berubah-ubah
  • ia gagal menjadi medium transaksi yang adil sebab nilainya yang berubah-ubah itu.

Tetapi berbeza dengan emas. Nilai emas dipegang kukuh oleh berat dan ketulenannya sendiri. Simpanlah beribu tahun sekalipun, nilainya kekal.

Nisbah 1 Dinar Seekor Kambing

Sebagai contoh nisbah 1 ekor kambing dan 1 dinar (emas 4.25 gram) boleh dikatakan kekal sejak 1400 tahun dulu sampai sekarang. Dengan emas 1 dinar hari ini, kita masih mampu membeli seekor kambing. Walaupun kambing ada banyak jenis dan saiznya, tapi 1 dinar itu masih munasabah ditukarkan dengan seekor kambing.

Jadi dalam situasi ini, berapa peratuskah kadar inflasi (kenaikan harga kambing) sejak 1400 tahun dulu berbanding emas (kalau emas dijadikan unit pengukur nilai)?

Jawabnya ialah 0%.

Kredit : Zulkifli

----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Kenapa ramai gagal dalam simpanan EMAS

TIPS gagal dan berjaya dalam EMAS

Untuk berjaya dalam pelaburan emas, anda perlu kenalpasti 2 faktor kegagalan dalam pelaburan emas.


​Sepanjang 11 tahun dalam bidang emas, saya dapat kenalpasti 2 sebab berikut:

1. Tidak konsisten.

Bagi orang yang modalnya kecil, kemampuan menyimpan cuma 1 gram atau kurang.

Dia mulakan simpanan emas dengan semangat berkobar-kobar, namun akhirnya hangat-hangat tahi ayam.

Selepas 3-4 bulan, semangat nak simpan emas pudar sebab terlalu banyak distraction. Lost fokus. Sebab tak nampak 'hasil'.

Penyelesaian: Mesti set dalam minda. Simpanan emas adalah untuk jangka masa panjang. Gunanya adalah untuk beli rumah, beli tanah, pergi umrah, anak nak masuk IPT.

Mesti beli emas secara konsisten.

2: Beli emas dengan mindset berjudi.

Maksudnya, amda beli emas sekali dan berharap harga naik.

Saya pernah jumpa orang yang beli emas sekali sahaja. Bila harga naik, dia jual dan untung. Lepas tu dah takut nak beli emas sbb harga dah tinggi.

Ini adalah beli emas dengan mindset berjudi (gamble).

Bagaimana kalau harga emas turun? Dia tidak berbuat apa-apa? Tidak ambil peluang tambah emas dan mengurangkan kos purata harga emas.

Orang yang gamble macam ni, risikonya tinggi. Dia boleh rugi.

Untuk menang dalam pelaburan emas, anda mesti konsisten. Cannot hangat2 tahi ayam.

Dalam jangka masa panjang, anda yang konsisten akan menang.

Kredit : Syukor Hasyim

----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Motivasi 1 gram 1 bulan

Motivasi 1 gram 1 bulan
1. Kalau sudah kahwin, berpakat dengan suami atau isteri dalam RM100
seorang untuk beli emas 1 gram. Kalau lebih lagi bagus.

2. Rencana masa depan anak-anak dari sekarang. Simpan emas untuk
mereka dari sekarang. Nanti tidak perlu lagi buat pinjam PTPTN pada
akan datang.

3. Yang ada bisnes kecil-kecilan jual tudung, jual produk makanan
kesihatan, bisnes online untung dari berniaga cepat-cepat beli emas.
Nampak sikit mana hala tuju duit dari untung bisnes kita.

4. Yang selalu buat overtime lagi la boleh tukar hasil overtime kepada
emas. Nampak la sikit mana hasilnya suku sembam kita. Apa guna buat
kerja lebih masa kalau duit asyik habis je.

5. Kita yang dah biasa simpan duit sangat mudah cucuk mesin atm bila
keluar. Apa kata tukar bentuk simpanan kepada emas pulak. Pasti terasa
sayang nak guna atau pajak jika tak terdesak. Emas selamat, duit pun
selamat tidak dibelanjakan.

6. Pelaburan emas bukan untuk jadikan kita cepat kaya, ianya pelaburan
untuk jaminan masa depan kita.

Letakkan azam dalam diri untuk mulakan simpanan emas setiap bulan.
Lebih baik kecil nilainya daripada tiada langsung.


Whatsapp: 0136408906
PG Dealer Zam

LANGKAH REGISTER GAP

Pertama sekali, untuk pembelian GAP (Gold Accumulation Program),  Anda perlu mengetahui jumlah yang ingin dibeli oleh anda.  Pembelian GAP boleh dibuat dengan minima RM100 atau 1 gram mengikut kadar pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Kadar 1 gram pada hari ini adalah seperti dibawah:


Harga untuk 1 gram GAP = RM191


Untuk membeli mengikut GAP, anda boleh mengikut langkah dibawah

1) Bank in @ transfer duit

Masukkan duit ke akaun PG mengikut harga per gram di www.publicgold.com.my. Kalau hari ni RM191

No akaun 5571 3923 8048 (Maybank), Public Gold Marketing Sdn. Bhd.

(Harga akan disemak sehari sekali jam 12.00 mlm)


2) Whatsapp & email Maklumat Anda


​Whatsapp maklumat ke 017-4866 916 (No Hp Public Gold bahagian GAP), taip :

a. Nama penuh:
b. No ic:
c. No telefon:
d. Email:
e. Jumlah yang dibank in:
f. Tarikh bank in:
g. Masa bank in:
h. Introducer : PG005353  MOHD NIZAM

(Attach-kan lagi skali slip bayaran itu supaya utk PG mengesahkan bayaran. Slip bayaran tu kena simpan baik-baik untuk rujukan masa depan)


Jika anda tidak menggunakan Whatsapp, Anda boleh emailkan slip bayaran ke gap@publicgold.com.my bersama maklumat diatas atau anda juga boleh email kepada saya di
ecmnije(a)yahoo.com utk memudahkan saya follow up PG (jika perlu)


3) Cek GAP Statement

Tunggu PG proses dlm masa 2 HARI BEKERJA.

Kalau dah dapat email dan PG CODE dari PG, login website utk cek GAP Web Statement.

Gunakan NO IC tanpa (-) PASSWORD. Dan PG CODE sebagai USERNAME.

Kalau tidak terima juga statement itu, boleh follow up dengan PG.

(Bila-bila nak keluarkan emas tu, datang di office PG tunjuk i/c & bayar caj premium je. Call dulu sebelum datang)

LANGKAH REGISTER GAP

LANGKAH REGISTER GAP
Untuk beli mengikut kaedah GAP, ikut langkah ni:

1) Bank in @ transfer duit

Masukkan duit ke akaun PG mengikut harga per gram di
www.publicgold.com.my. Kalau hari ni RM186

No akaun 5571 3923 8048 (Maybank), Public Gold Marketing Sdn. Bhd.

(Harga disemak sehari sekali jam 12.00 mlm)

2) Whatsapp & email Maklumat

Whatsapp maklumat ke 017-4866 916 (no Hp PG bahagian GAP), taip :

a. Nama penuh:
b. No ic:
c. No telefon:
d. Email:
e. Jumlah yang dibank in:
f. Tarikh bank in:
g. Masa bank in:
h. Introducer : PG005353 MOHD NIZAM

(Attach-kan lagi skali slip byrn tu supaya utk PG sahkan byrn. Slip
bayaran tu kena simpan baik-baik untuk rujukan masa depan)

KALAU TAK PAKAI WHATSAPP

Emailkan slip byrn ke gap@publicgold.com.my bersama maklumat

ecmnije(a)yahoo.com utk memudahkn sy follow up PG (jika perlu)

3) Cek GAP Statement

Tunggu PG proses dlm masa 2 HARI BEKERJA.

Kalau dh dpt email dan PG CODE dr PG, login website utk cek GAP Web Statement.

Gunakan NO IC tanpa (-) PASSWORD. Dan PG CODE sebagai USERNAME.

Kalau tidak terima juga statement tu, boleh follow up dgn PG.

(Bila-bila nak keluarkan emas tu, datang di office PG tunjuk i/c &
bayar caj premium je. Call dulu sebelum datang)

Trend Harga GAP Jan 2017

Trend harga GAP (Gold Accumulation Program) Public Gold 1gram 24K/999.9

Harga Emas GAP tidak termasuk caj premium


​Berminat buka akaun GAP, Whatsapp Zam 0136408906 selaku pemudah cara anda untuk simpanan emas 🎉

JANUARI 2017

1  Jan 2017 = RM179/g ↔
2  Jan 2017 = RM179/g ↔
3  Jan 2017 = RM179/g ↔
4  Jan 2017 = RM180/g ⬆
5  Jan 2017 = RM182/g ⬆
6  Jan 2017 = RM184/g ⬆
7  Jan 2017 = RM183/g ⬇
8  Jan 2017 = RM183/g ↔
9  Jan 2017 = RM184/g ⬆
10 Jan 2017 = RM184/g ↔
11 Jan 2017 = RM186/g ⬆
12 Jan 2017 = RM184/g ⬇
13 Jan 2017 = RM187/g ⬆
14 Jan 2017 = RM186/g ⬇
15 Jan 2017 = RM186/g ↔
16 Jan 2017 = RM186/g ↔
17 Jan 2017 = RM187/g ⬆
18 Jan 2017 = RM189/g ⬆
19 Jan 2017 = RM188/g ⬇
20 Jan 2017 = RM186/g ⬇
21 Jan 2017 = RM187/g ⬆
22 Jan 2017 = RM188/g ⬆
23 Jan 2017 = RM188/g ↔
24 Jan 2017 = RM188/g ↔
25 Jan 2017 = RM188/g ↔
26 Jan 2017 = RM186/g ⬇
27 Jan 2017 = RM184/g ⬇
28 Jan 2017 = RM184/g ↔
29 Jan 2017 = RM185/g ⬆
30 Jan 2017 = RM185/g ↔
31 Jan 2017 = RM185/g ↔
JAN PROMO TO BE DEALER
•••••••••••••••••••••••••••••••••••
Open to all. Pembelian GAP 50 gram, anda layak jadi DEALER.

Berminat, terus contact saya.

 ----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------


#SebulanSegramJadilah
#SetahunDapatDuaBelasGram
#BertahunTahunDapatBergramGram

JOM SIMPAN EMAS & Happy New Year 2017 semua

Tips untuk memiliki Aset Setiap Bulan


Saya doakan anda semua mendapat keberkatan dari apa saja sumber pendapatan anda pada bulan ini.

Saya ingin berkongsi 1 tip bagaimana anda boleh memanfaatkan pendapatan anda supaya ia tidak bocor dan kekal lebih lama.



Apa saja gaji atau pendapatan anda, asingkan terus sekurang-kurangnya 10% daripadanya untuk ditukarkan kepada aset mampu milik yang bernilai tinggi seperti emas.

Dengan cara ini, gaji anda tidak habis, simpanan anda kalis inflasi dan anda mula mengumpul aset sebagai harta bulan demi bulan.

Anggap saja ia adalah simpanan untuk dilupakan atau forgotten saving.

Percayalah, satu hari nanti anda sendiri akan terkejut dengan harta yang anda ada walaupun gaji kita tidak sebesar mana.

Selamat mencuba!

* Share dari PG Group

Zam / 013.6408906

Emas akan mencecah RM503

Sudah lama jangkaan emas akan mencecah harga RM400 ke RM500 tetapi belum sampai ke tahap itu lagi.

Walaubagaimanapun, mungkin ini adalah masa untuk anda menyimpan nya. sedikit demi sedikit.

Harga hari ini RM186/gm pada 26.1.2017



Emas dan Aku

Emas dan Aku


Andai benar segala jangkaan, aku anggap ianya REZEKI dari ALLAH.

Andai benar segala jangkaan, aku anggap ianya BONUS.

Andai benar segala jangkaan, aku anggap ianya BALASAN KESABARAN.

Aku tidak pernah mengharap sebab aku sedar ketika detik ringgitku dialih kepada ASET DAN PENYIMPAN NILAI TERBAIK IAITU EMAS FIZIKAL ketika itu jugalah aku dapat keuntungan.

Ringgitku tidak bocor lagi. Tiada istilah boros lagi. Nilai ringgitku telah diikat dan nilai ringgitku tidak dirompak secara terhormat.

Aku juga sedar FUNGSI SEBENAR emas fizikal seperti yang disebut dalam Qallamullah.


*petikan dari group PG
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...