Saturday, 8 April 2017

Saya beli EMAS sebagai Forgotten Saving

Ramai orang senang mengalami kebocoran wang apabila duit ada ditangan.

Ramai buat part time dan dapat income bagus tapi still bocor.

At the end of the day, duit tu tak tahu kemana pergi nya.

Memang problem kan. Duit panas kata orang.

Satu hal lagi kalau duit ada di tangan atau di akaun ATM, maka memang gatallah tangan untuk keluar dan shopping.

Mula ingat window shopping tetapi akhir memang shopping sakan.

Shopping mall pulak, tumbuh bagai cendawan di area Klang Valley.

Tak pi Pavilion kat KL, pi IOI City Mall kat Putrajaya.  Memang kelas shopping kat sini.

Tapi yang tak enaknya, duit memang bocor la.

Cabaran paling besar seseorang dalam membina kekayaan ialah melawan nafsu suka berbelanja.

Sememang fitrah manusia memang suka berbelanja. Ini memang tidak boleh dinafikan.

Masalah kebocoran wang (belanja berlebihan) akan berlaku bila ia tidak dikawal sebaiknya.

Cara terbaik untuk mengelak dari perkara ini berlaku, seseorang tu perlu ada akaun simpanan yang mudah dilupakan. (forgotten saving)

Tapi kebanyakkannya tiada akaun simpanan yang boleh dilupakan, sebaliknya buat-buat LUPA untuk menyimpan.

Kaedah lain untuk elak kebocoran wang ialah dengan tukarkan duit jadi emas.

Emas dapat elak nafsu berbelanja sebab bila dah tukar jadi emas perasaan sayang untuk jual semula akan timbul dan seronok kumpul banyak-banyak.

Tak caya, cuba dulu walaupun segram untuk merasai feel dia..  Cuba save segram dulu sebulan. Lama-lama jadi geram nak saving banyak-banyak.

Memang syok ada emas, lain macam sikit daripada ada saving yang senang bocor.

----------------------------------------------
Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Senang kalau nak beli terus -register kat sini http://bit.ly/2jhuvUC


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...