Kenapa Perlu Simpan EMAS at least 1 Gram Sebulan


Mentor saya telah berkongsi maklumat ini dengan saya untuk anda:

ROBERT KIYOSAKI-NEW RULES OF MONEY VS OLD METHOD

1. Nilai wang kertas yang US tipu pada tahun 1971 itu sendiri saban tahun nilainya JATUH. Lebih teruk lagi harga barang sentiasa MENINGKAT. Pakar ekonomi bagitahu bahasa mudahnya adalah INFLASI.

2. Idea MENYIMPAN wang kertas di dalam bank mahupon dibawah bantal adalah LAPUK. Idea BARU adalah "HEDGING" atau PELINDUNG NILAI. Dalam jenis apa? Minyak? Emas? Perak? Masih keliru? Google je graph.

===================

● Jika anda sekarang mempunyai duit RM1,000,000 dalam bank, 10 tahun lagi, nilai RM1 juta itu akan turun setaraf dengan nilai RM100,000.

● Lihat sendiri perbelanjaan setiap tahun masa pergi pasar ramadhan. Jika tahun sebelum ini dengan RM20 boleh beli macam-macam tapi sekarang, nilai barang yang dulu RM20, nak dapat kena belanja dalam RM40.

● Mengapa simpan duit tak bijak sekarang, setiap tahun nilai duit kita jatuh dan inflasi meningkat. Inilah masanya orang kaya bertambah kaya sebab orang kaya jual barang meningkat inflasi.

● Contohnya jika seorang tauke station minyak naik harga sebab inflasi, bermakna dia bertambah kaya sebaliknya kita bertambah miskin sebab nak kena bayar tauke minyak beli minyak.

● Cadangan terbaik untuk tidak menyebabkan nilai duit anda tak jatuh ialah JANGAN SIMPAN DUIT sebaliknya BELI EMAS untuk kekalkan nilai duit.

● Contoh paling terbaik ialah beli emas untuk anak. Bayangkan anak yang berumur setahun belikan emas untuk dia 100 gram yang kalau sekarang ni harganya RM18,000. Nanti bila dia dah umur 20 tahun mana tahu dah jadi RM100,000….Wallahualam.

==================
BAGAIMANA DAN APA YANG PERLU ANDA LAKUKAN?
==================

1. Tarik cepat-cepat wang untuk simpanan emas anda setiap bulan, baki, barulah bayar bil.

● 1gram 1bulan. kalau mampu boleh lebihkan. 1tahun dah ada 12gram. 10 tahun dah ada 120g. pejam celik je
2. Kongsi maklumat ini kepada orang ramai

Kami hanya menyampaikan. Selebihnya terpulang kepada diri masing-masing. Semoga bermanfaat.

Kredit : Mazlifah Omar

POS Exclusive 1g Gold Bar YDPA

Official release of POS Special Edition 1g YDPA gold bar

-Limited release at 30,000 pcs only

-Only available at Pos ArRahnu nationwide outlets

-Selling Price for first 3,000 pcs is RM250; After 3,000 pcs price will be increase to RM280 (subject to final change).

-Stock available from this week onwards

GRAB this Limited edition for collection now

Apa yang menarik pasal GAP PublicGold ni

GAP ialah singkatan dari Gold Accumulation Program. Ia adalah salah satu cara bagaimana kita boleh membeli emas secara sedikit demi sedikit serendah 1 gram atau RM100. Ia kaedah terbaik dan termurah untuk mendapatkan emas serendah 1 gram di Malaysia.

PRINSIP SYARIAH DALAM GAP

Kita membeli GRAM EMAS milik Public Gold dengan memindahkan sejumlah wang ke akaun Public Gold. Akad jual beli termeterai secara sah (ijab dan qabul) apabila Public Gold mula merekod pembelian GAP ke dalam penyata atas talian (online statement) pembeli. Ketika memindahkan wang, ia hanyalah sebagai deposit keselamatan (security deposit) atau hamisy jiddiyyah.

APA KEISTIMEWAAN GAP?

Dengan GAP, kita mempunyai 2 pilihan :

1. Beli gram emas melalui akaun GAP dan emasnya disimpan serta dijamin oleh Public Gold. Tiada upah simpan dikenakan. Dari masa ke semasa, kita boleh menambah gram emas kita dengan pembelian seterusnya.

2. Beli gram emas melalui akaun GAP dan emasnya kita boleh keluarkan dalam bentuk gold bar atau dinar di mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat dengan kita.

APA LAGI YANG ANDA PERLU TAHU?

1. Untuk mengaktifkan akaun GAP, baki minimum sebanyak 1 gram perlulah ada pada setiap masa. Kita mengeluarkan kesemua baki gram dalam akaun GAP, tetapi ia akan diklasifikasikan sebagai "tutup akaun". Caj pembukaan akaun akan dikenakan bila kita ingin membeli melalui kaedah GAP pada masa hadapan.

2. Setiap gram yang terkumpul dalam akaun GAP, boleh dikeluarkan dalam apa saja item dalam bentuk gold bar atau dinar. Gold premium yang minimum akan dikenakan, bergantung kepada item emas apa yang kita keluarkan. Bayaran gold premium hendaklah dibayar secara tunai ketika pengambilan emas.

3. Akaun GAP boleh dibuka untuk sesiapa saja yang memiliki kad pengenalan. Bagi yang berumur di bawah 18 tahun, akaun akan dinamakan secara bersama dengan ibu atau ayah.

SIAPA YANG PATUT MEMBELI SECARA GAP?

Sesiapa saja boleh membeli emas di Public Gold menggunakan kaedah GAP. Tetapi biasanya kumpulan berikut akan menjadikan akaun GAP sebagai prioriti :

1. Orang yang mahu mengumpul emas secara sedikit-sedikit sehingga tercapai gram yang diinginkan, barulah dikeluarkan emas itu.

2. Orang yang mahu mengumpul emas secara sedikit-sedikit atau banyak tetapi ada isu keselamatan apabila menyimpan sendiri.

3. Orang yang mahu mengalih simpanan tunai menjadi simpanan emas seperti akaun simpanan di bank.

4. Orang yang bekerja atau menetap di luar negara. Sesekali pulang ke Malaysia, bolehlah diambil emas yang dikumpul sekian lama di dalam akaun GAP.

LAGI?

1. Harga GAP dikemaskini sekali sehari pada pukul 12 tengah malam.

2. Item-item seperti gold bar 1 gram, gold bar 5 gram dan 1/2 sangat bagus jika dibeli menggunakan kaedah GAP kerana harganya jauh lebih murah dari harga cash and carry (yang menggunakan harga retail). Senarai harga boleh dirujuk di laman web

Silver : Gold In Future


Silver : Gold In Future

Ramai pakar logam berharga lebih suka simpan silver berbanding emas. Silver dianggap "gold in future". Kalau dikatakan potensi peratusan kenaikan harga silver akan pergi lebih jauh berbanding emas, saya percaya, ia sangat munasabah atas beberapa faktor :

1. Graf Gold Silver Ratio

Graf "Gold/Silver Ratio" sekarang ni menunjukkan, 1 kilogram emas mampu membeli 73 kilo silver. 1:73. Maksudnya setiap 70 kilo silver nilainya dapat ditukar kepada 1 kilo emas.
Sejarah 20 tahun menunjukkan, harga termahal silver ialah pada tahun 2011 iaitu 1:32, dan termurah 1:83 pada tahun 2008.
Dan ratio 1:70 - 1:80 hanya berlaku 4 kali dalam tempoh 20 tahun! Ini bermakna, siapa beli silver sekarang dan apabila ratio berubah menjadi 1:30 kembali, setiap 70 kilo silver yang dibeli, ia dapat ditukarkan kepada 2 kilo emas berbanding sekarang yang cuma 1 kilo sahaja.
2. Zakat Emas vs Silver
Siapa simpan silver 595 gram bersamaan RM1,700 sudah dikenakan zakat sedangkan emas seberat 85 gram (bersamaan RM16,000) barulah dikenakan zakat.
Saya percaya, harga sebenar 595 gram silver ialah RM16,000 dan ini membawa maksud, harga silver sekarang adalah UNDER-VALUE sekitar 89%!

Jadi atas dua faktor ini sahaja saya rasa sudah cukup membenarkan kata-kata pakar yang menganggap silver adalah "gold in future". -Tuan Zulkifli Shafie-

#tokperaihemas
#PG005353
#SelangkahSegramEmas


Setkan Matlamat Simpan Emas

Sebelum berbuat apa-apa, Setkan matlamat simpan emas untuk apa dahulu.
1. Elak bocor wang

2. Dana kecemasan

3. Dana pembelajaran

4. Dana tunai haji umrah

5. Deposit rumah

6. Daposit kenderaan

7. Dana kawhin

8. Dan lain-lain

Bila matlamat dah jelas barulah semangat untuk terus beli dan simpan emas.

Jadikan simpanan emas ini sebagai 'force saving' kita.

Anda akan rasa seronoknya simpan emas. Sebab simpan emas dengan simpan duit keseronokan menyimpannya berbeza.

Tak percaya cubalah.  #takcubataktahu

Emas Mahal Vs Ringgit Jatuh

Pada tahun 2011, harga emas dunia pernah naik paras tertinggi sekitar USD1900/oz. Masa tu harga emas di Malaysia sekitar RM200/g.
.
Sekarang, harga emas dunia sekitar USD1280/oz. Sangat rendah berbanding 2011, tapi harga emas di Malaysia mencecah RM197/g, hampir sama 2011.
.
Kenapa jadi camtu? Sebab Ringgit telah jatuh melebihi 35% daripada 1USD=RM3.20 kepada 1USD=RM4.40. Duit kertas kita telah kehilangan nilai.
.
Kalau lah harga emas dunia naik semula ke paras USD1900/oz, agak-agak berapa harga emas kat Malaysia?? Boleh cecah RM350 atau lebih tinggi.
.
Salah satu kelebihan emas ialah nak selamatkan simpanan kekayaan daripada kejatuhan ringgit.
.
Sapa nak mula simpan emas harini boleh wassap saya bila-bila masa, sementara masih mampu milik.


Berminat dengan simpan Emas, Wasap je!

----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Review Harga Emas 2017

JANUARI 2017

High ⬆ RM189/g
Low  ⬇ RM179/g

FEBRUARI 2017

High ⬆ RM194/g
Low  ⬇ RM186/g

MARCH 2017

High ⬆ RM193/g
Low  ⬇ RM186/g

April 2017

High ⬆ RM197/g
Low  ⬇ RM191/g

May 2017

High ⬆ RM193/g
Low  ⬇ RM185/g

June 2017

High ⬆ RM195/g
Low  ⬇ RM187/g


July 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Aug 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Sept 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Oct 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Nov 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Dec 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Paling Tinggi : RM197  , Paling Rendah : RM179

Jika dibawah RM185 maka harga nya RENDAH

Kaedah, Pendekatan dan Strategi Pelaburan Emas


Antara buku yang menarik untuk dibaca mengenai Pelaburan Emas. Ilmu Emas perlu dicari dan dipelajari.
Ramai yang terjebak dalam skim pulangan dan mempunyai pulangan tetap setiap bulan.

Tingkatkan ilmu anda sebelum melabur.

Bahagian 1
Bab1 Pengenalan
Bab 2 Sifat-Sifat Emas
Bab 3 Kegunaan-Kegunaan Emas
Bab 4 Sumber-Sumber Emas
Bab 5 Ukuran Timbangan Emas
Bab 6 Jenis-jenis Emas 35
Bab 7 Kaedah Menentukan Ketulenan Emas

Bahagian 2
Bab 8 Kaedah Penentuan Harga Emas
Bab 9 Bentuk-bentuk Pelaburan Emas di Malaysia
Bab 10 Pembekal-pembekal Pelaburan Emas di Malaysia

Bahagian 3
Bab 11 Perancangan Sebelum Melabur
Bab 12 Risiko Pelaburan Emas
Bab 13 Strategi Pelaburan Emas

Bahagian 4
Bab 14 Penipuan dalam Pelaburan Emas
Bab 15 Pengiraan Zakat 115

Penutup

Glosari Istilah

Bibliografi
Lampiran 1 Kegunaan-kegunaan Emas
Lampiran 2 Trend Permintaan Berbanding Pengeluaran Emas
Lampiran 3 Cara Wang Kertas Dicipta
Lampiran 4 Beberapa Contoh Syiling Emas bagi Pelaburan
Lampiran 5 Beberapa Contoh Bar Emas bagi Pelaburan
Lampiran 6 Kaedah Penentuan Ketumpatan dan Kualiti Ema

Teknik Simpan Silver

Disini, saya ingin menceritakan teknik simpan perak

Tekniknya adalah seperti berikut:

1. Beli, Simpan...(jangka masa pendek seperti 1 ke 3 tahun dan ke atas), dan Jual

2. Beli secara konsisten setiap bulan, Simpan, dan Jual (100gm sebulan contohnya)

3. Beli secara konsisten setiap bulan, sampai masanya...jual dan tukar kepada emas

4. Beli, simpan sambil berniaga emas dan perak sementara harga emas dan perak naik

5. Beli bila harga jatuh mendadak, tunggu harga naik (5%, 10%,20%...etc),

6. Beli Perak ikut SAP (Silver Accumulation Program PG) setiap bulan

7.  Beli Perak ikut SAP (Silver Accumulation Program PG) setiap masa apabila harga margin perak anda rasakan rendah

Teknik 1 Teknik ini merupakan teknik biasa bagi pelabur baru yang ingin berkenalan dengan perak. Iaitu, pelabur baru tersebut akan membeli 100gm perak di awal tahun, dan kemudian menunggu selama setahun sehingga 3 tahun dan kemudian menjualnya. Kebiasaanya, harga perak 100gm ini akan meningkat dan peningkatan ini merupakan keuntungan yang diperolehi.

Teknik 2 Apabila pelabur baru ini yakin dengan potensi pelaburan perak. Dia akan merancang untuk memperuntukan sejumlah yang wang simpanan untuk membeli 100gm perak secara tetap setiap bulan. Jadi, di akhir tahun jumlah yang dikumpulkan mencapai 1200gm perak dan kebiasaanya harga perak akan meningkat dan pelabur tersebut menjual kesemua perak yang dimiliki untuk mendapat keuntungan.

Teknik 3 Pelabur baru yang telah yakin dengan kehebatan perak daripada emas akan terus menimba ilmu pelaburan perak dengan lebih mendalam. Teknik 3 ini adalah teknik ratio Emas : Perak dimana, perak yang dikumpulkan setiap bulan akan ditukarkan kepada emas apabila ratio Emas : Perak semakin menghampiri.

Teknik 4 Pelabur baru tersebut telah "jatuh cinta" dengan pelaburan logam berharga ini dan ingin mengajak rakan-rakan lain untuk bersama-sam menyimpan emas dan perak sebagai simbol insuran kekayaan mereka. Pelabur tersebut boleh menjadi dealer di Syarikat emas perak yang kukuh dan diminati seperti Public Gold

Sambil pelabur tersebut menunggu harga emas dan perak naik, pelabur tersebut boleh berniaga untuk menambah pendapatan sampingan.

Menjadi dealer lebih menguntungkan kerana pembelian emas dan perak pada harga yang sangat murah.

Teknik 5 Pelabur tersebut tahu selok belok pelaburan perak dan merancang strategi untuk memaksimumkan keuntungan dengan membeli borong bila harga perak jatuh (harga spot) dan simpan sehingga harga spot meningkat.

Bagi saya, beli dan simpan adalah terbaik jika anda ada holding power.

Teknik 6: Beli silver dalam bentuk akaun dan anda tak perlu ada tempat simpanan perak kerana ia disimpan oleh PublicGold Sendiri setiap bulan tanpa gagal. Ini adalah cara terbaik, anda akan dapat 1200gm setahun.

Teknik 7: Beli silver dalam bentuk akaun dan anda tak perlu ada tempat simpanan perak kerana ia disimpan oleh PublicGold Sendiri tetapi anda beli masa harga murah dari margin anda pada setiap bulan.

Tetapi ilmu analisis harga juga perlu dipelajari,supaya tahu bila nak beli, bila nak jual, bila nak beli borong, dan sebagainya.

Diharap teknik yang dikongsikan ini dapat membantu anda untuk merancang strategi pelaburan perak anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...