Cara Mudah Memajak Emas di ArRahnu

Cara mudah memajak di arrahnu

Apa yang perlu di bawa?
Emas + sijil ketulenan (kalau ada) + resit belian asal. Sesetengah ar-rahnu tak perlukan resit belian.

Apa jenis emas yang diterima ar-rahnu?

Barang kemas solid (tanpa permata), gold bar, dinar, atau syiling emas. Asalkan ianya emas dan ianya tulen. Sesetengah ar-rahnu hanya terima barang kemas sahaja. Gold bar, dinar & syiling emas tak diterima.

Berapa banyak pinjaman akan diberi?

65% atas nilai emas yang dipajak. Sesetengah ar-rahnu bagi sehingga 70% daripada nilai emas. Apa yang anda perlu tahu, nilai emas bukan berdasarkan harga emas yang dijual oleh pengeluar emas seperti Kijang Emas, Dinar Kelantan dan sebagainya, tapi berdasarkan harga semasa yang ditetapkan oleh ar-rahnu itu sendiri. Dan harga setiap ar-rahnu pastinya berbeza. Anda perlu call ar-rahnu untuk tahu harga semasa mereka sebab kebanyakkan ar-rahnu tak publish harga semasa mereka di website. Untuk menentukan berapakah nilai emas anda, ar-rahnu akan timbang berat dan test ketulenan menggunakan alat densimeter. Kalau ketulenannya berbeza daripada apa yang tertera dalam sijil ketulenan, samada (1) anda ditipu oleh penjual, atau (2) mesin densimeter tu ‘problem’. Kalau nak kepastian, bawa emas tu ke ar-rahnu cawangan lain.


Berapakah caj yang dikenakan?

Caj pajakan ar-rahnu dinamakan “upah simpan” seolah-olah kita bayar caj ar-rahnu simpankan emas kita. Tapi hakikatnya ia adalah caj pinjaman, cuma kaedahnya dibuat supaya patuh syariah. Secara umumnya, caj dikenakan sekitar RM0.70 sebulan atas setiap RM100 nilai emas yang dipajak (istilahnya “marhun”), BUKAN atas nilai pinjaman.
Apa yang anda perlu tahu, caj adalah tetap sebagaimana tertera pada surat pajak walaupun harga emas turun naik dalam tempoh pajakan. Dan anda bebas untuk bayar upah simpan tu pada bila-bila masa samada dalam tempoh pajakan ataupun sekaligus masa tebus emas tu nanti.


Berapa lama tempoh pinjaman?

Tempoh standard ialah 6 bulan. Sesetengah ar-rahnu bagi ‘extended-period’ sehingga 9 – 12 bulan. Habis tempoh pinjaman, anda kena tebus balik emas tu ataupun emas tu kena lelong! Kalau nak sambung lagi pajakan, kena renew surat pajak.
Dan jangan lupa, anda bebas untuk tebus emas tu pada bila-bila masa walaupun tempoh pajakan belum tamat. Kalau tebus dalam masa sebulan, maka caj pajakan cuma dikenakan untuk sebulan sahaja.


Bagaimana cara sambung pajakan bila tamat tempoh?

Sebelum habis tempoh pajakan, datang ke ar-rahnu dan settlekan kos upah sahaja. Kemudian emas tu akan dinilaikan semula mengikut harga semasa. Katakanlah dulu nilai emas RM10,000, tapi masa renew surat pajak (untuk sambung pajakan), nilai emas naik menjadi RM12,000, maka jumlah pinjaman baru akan diberi sebanyak 65% atas RM12,000 (bersamaan RM7,800) dan caj pajakan (“upah simpan”) juga dikenakan atas nilai RM12,000 (bersamaan RM84 sebulan).

Cara pengiraan untuk renew surat:

Pajakan pertama;
Nilai emas = rm10,000
Pinjaman 65% = rm6,500
Upah simpan (rm0.70 x 10,000) = rm70

Renew;
Nilai emas = rm12,000
Pinjaman 65% = rm7,800
Upah simpan (rm0.70 x 12,000) = rm84

Baki rm1,300 akan dibayar sebagai tambahan pinjaman

Tapi itu kalau harga emas naik masa kita pegi renew surat. Kalau harga emas turun? Kita kena tambah pulak baki pinjaman. Sebab tu bg yg biasa gadaikan emas di arrahnu, biasanya duit pinjaman tu xkan digunakan semua. Ada cikgu yg pernah pesan kat saya, sebaik2nya kita gunakan 10% sahaja dr pinjaman. Selebihnya, kita simpan utk tebus emas kita nnt bila kita cukup modal. Allahua'lam..

Jom simpan emas

#1bulan1gram

kredit to Ustaz Aiz

Kenapa Perlu Simpan EMAS at least 1 Gram Sebulan


Mentor saya telah berkongsi maklumat ini dengan saya untuk anda:

ROBERT KIYOSAKI-NEW RULES OF MONEY VS OLD METHOD

1. Nilai wang kertas yang US tipu pada tahun 1971 itu sendiri saban tahun nilainya JATUH. Lebih teruk lagi harga barang sentiasa MENINGKAT. Pakar ekonomi bagitahu bahasa mudahnya adalah INFLASI.

2. Idea MENYIMPAN wang kertas di dalam bank mahupon dibawah bantal adalah LAPUK. Idea BARU adalah "HEDGING" atau PELINDUNG NILAI. Dalam jenis apa? Minyak? Emas? Perak? Masih keliru? Google je graph.

===================

● Jika anda sekarang mempunyai duit RM1,000,000 dalam bank, 10 tahun lagi, nilai RM1 juta itu akan turun setaraf dengan nilai RM100,000.

● Lihat sendiri perbelanjaan setiap tahun masa pergi pasar ramadhan. Jika tahun sebelum ini dengan RM20 boleh beli macam-macam tapi sekarang, nilai barang yang dulu RM20, nak dapat kena belanja dalam RM40.

● Mengapa simpan duit tak bijak sekarang, setiap tahun nilai duit kita jatuh dan inflasi meningkat. Inilah masanya orang kaya bertambah kaya sebab orang kaya jual barang meningkat inflasi.

● Contohnya jika seorang tauke station minyak naik harga sebab inflasi, bermakna dia bertambah kaya sebaliknya kita bertambah miskin sebab nak kena bayar tauke minyak beli minyak.

● Cadangan terbaik untuk tidak menyebabkan nilai duit anda tak jatuh ialah JANGAN SIMPAN DUIT sebaliknya BELI EMAS untuk kekalkan nilai duit.

● Contoh paling terbaik ialah beli emas untuk anak. Bayangkan anak yang berumur setahun belikan emas untuk dia 100 gram yang kalau sekarang ni harganya RM18,000. Nanti bila dia dah umur 20 tahun mana tahu dah jadi RM100,000….Wallahualam.

==================
BAGAIMANA DAN APA YANG PERLU ANDA LAKUKAN?
==================

1. Tarik cepat-cepat wang untuk simpanan emas anda setiap bulan, baki, barulah bayar bil.

● 1gram 1bulan. kalau mampu boleh lebihkan. 1tahun dah ada 12gram. 10 tahun dah ada 120g. pejam celik je
2. Kongsi maklumat ini kepada orang ramai

Kami hanya menyampaikan. Selebihnya terpulang kepada diri masing-masing. Semoga bermanfaat.

Kredit : Mazlifah Omar

POS Exclusive 1g Gold Bar YDPA

Official release of POS Special Edition 1g YDPA gold bar

-Limited release at 30,000 pcs only

-Only available at Pos ArRahnu nationwide outlets

-Selling Price for first 3,000 pcs is RM250; After 3,000 pcs price will be increase to RM280 (subject to final change).

-Stock available from this week onwards

GRAB this Limited edition for collection now

Apa yang menarik pasal GAP PublicGold ni

GAP ialah singkatan dari Gold Accumulation Program. Ia adalah salah satu cara bagaimana kita boleh membeli emas secara sedikit demi sedikit serendah 1 gram atau RM100. Ia kaedah terbaik dan termurah untuk mendapatkan emas serendah 1 gram di Malaysia.

PRINSIP SYARIAH DALAM GAP

Kita membeli GRAM EMAS milik Public Gold dengan memindahkan sejumlah wang ke akaun Public Gold. Akad jual beli termeterai secara sah (ijab dan qabul) apabila Public Gold mula merekod pembelian GAP ke dalam penyata atas talian (online statement) pembeli. Ketika memindahkan wang, ia hanyalah sebagai deposit keselamatan (security deposit) atau hamisy jiddiyyah.

APA KEISTIMEWAAN GAP?

Dengan GAP, kita mempunyai 2 pilihan :

1. Beli gram emas melalui akaun GAP dan emasnya disimpan serta dijamin oleh Public Gold. Tiada upah simpan dikenakan. Dari masa ke semasa, kita boleh menambah gram emas kita dengan pembelian seterusnya.

2. Beli gram emas melalui akaun GAP dan emasnya kita boleh keluarkan dalam bentuk gold bar atau dinar di mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat dengan kita.

APA LAGI YANG ANDA PERLU TAHU?

1. Untuk mengaktifkan akaun GAP, baki minimum sebanyak 1 gram perlulah ada pada setiap masa. Kita mengeluarkan kesemua baki gram dalam akaun GAP, tetapi ia akan diklasifikasikan sebagai "tutup akaun". Caj pembukaan akaun akan dikenakan bila kita ingin membeli melalui kaedah GAP pada masa hadapan.

2. Setiap gram yang terkumpul dalam akaun GAP, boleh dikeluarkan dalam apa saja item dalam bentuk gold bar atau dinar. Gold premium yang minimum akan dikenakan, bergantung kepada item emas apa yang kita keluarkan. Bayaran gold premium hendaklah dibayar secara tunai ketika pengambilan emas.

3. Akaun GAP boleh dibuka untuk sesiapa saja yang memiliki kad pengenalan. Bagi yang berumur di bawah 18 tahun, akaun akan dinamakan secara bersama dengan ibu atau ayah.

SIAPA YANG PATUT MEMBELI SECARA GAP?

Sesiapa saja boleh membeli emas di Public Gold menggunakan kaedah GAP. Tetapi biasanya kumpulan berikut akan menjadikan akaun GAP sebagai prioriti :

1. Orang yang mahu mengumpul emas secara sedikit-sedikit sehingga tercapai gram yang diinginkan, barulah dikeluarkan emas itu.

2. Orang yang mahu mengumpul emas secara sedikit-sedikit atau banyak tetapi ada isu keselamatan apabila menyimpan sendiri.

3. Orang yang mahu mengalih simpanan tunai menjadi simpanan emas seperti akaun simpanan di bank.

4. Orang yang bekerja atau menetap di luar negara. Sesekali pulang ke Malaysia, bolehlah diambil emas yang dikumpul sekian lama di dalam akaun GAP.

LAGI?

1. Harga GAP dikemaskini sekali sehari pada pukul 12 tengah malam.

2. Item-item seperti gold bar 1 gram, gold bar 5 gram dan 1/2 sangat bagus jika dibeli menggunakan kaedah GAP kerana harganya jauh lebih murah dari harga cash and carry (yang menggunakan harga retail). Senarai harga boleh dirujuk di laman web

Silver : Gold In Future


Silver : Gold In Future

Ramai pakar logam berharga lebih suka simpan silver berbanding emas. Silver dianggap "gold in future". Kalau dikatakan potensi peratusan kenaikan harga silver akan pergi lebih jauh berbanding emas, saya percaya, ia sangat munasabah atas beberapa faktor :

1. Graf Gold Silver Ratio

Graf "Gold/Silver Ratio" sekarang ni menunjukkan, 1 kilogram emas mampu membeli 73 kilo silver. 1:73. Maksudnya setiap 70 kilo silver nilainya dapat ditukar kepada 1 kilo emas.
Sejarah 20 tahun menunjukkan, harga termahal silver ialah pada tahun 2011 iaitu 1:32, dan termurah 1:83 pada tahun 2008.
Dan ratio 1:70 - 1:80 hanya berlaku 4 kali dalam tempoh 20 tahun! Ini bermakna, siapa beli silver sekarang dan apabila ratio berubah menjadi 1:30 kembali, setiap 70 kilo silver yang dibeli, ia dapat ditukarkan kepada 2 kilo emas berbanding sekarang yang cuma 1 kilo sahaja.
2. Zakat Emas vs Silver
Siapa simpan silver 595 gram bersamaan RM1,700 sudah dikenakan zakat sedangkan emas seberat 85 gram (bersamaan RM16,000) barulah dikenakan zakat.
Saya percaya, harga sebenar 595 gram silver ialah RM16,000 dan ini membawa maksud, harga silver sekarang adalah UNDER-VALUE sekitar 89%!

Jadi atas dua faktor ini sahaja saya rasa sudah cukup membenarkan kata-kata pakar yang menganggap silver adalah "gold in future". -Tuan Zulkifli Shafie-

#tokperaihemas
#PG005353
#SelangkahSegramEmas


Setkan Matlamat Simpan Emas

Sebelum berbuat apa-apa, Setkan matlamat simpan emas untuk apa dahulu.
1. Elak bocor wang

2. Dana kecemasan

3. Dana pembelajaran

4. Dana tunai haji umrah

5. Deposit rumah

6. Daposit kenderaan

7. Dana kawhin

8. Dan lain-lain

Bila matlamat dah jelas barulah semangat untuk terus beli dan simpan emas.

Jadikan simpanan emas ini sebagai 'force saving' kita.

Anda akan rasa seronoknya simpan emas. Sebab simpan emas dengan simpan duit keseronokan menyimpannya berbeza.

Tak percaya cubalah.  #takcubataktahu

Emas Mahal Vs Ringgit Jatuh

Pada tahun 2011, harga emas dunia pernah naik paras tertinggi sekitar USD1900/oz. Masa tu harga emas di Malaysia sekitar RM200/g.
.
Sekarang, harga emas dunia sekitar USD1280/oz. Sangat rendah berbanding 2011, tapi harga emas di Malaysia mencecah RM197/g, hampir sama 2011.
.
Kenapa jadi camtu? Sebab Ringgit telah jatuh melebihi 35% daripada 1USD=RM3.20 kepada 1USD=RM4.40. Duit kertas kita telah kehilangan nilai.
.
Kalau lah harga emas dunia naik semula ke paras USD1900/oz, agak-agak berapa harga emas kat Malaysia?? Boleh cecah RM350 atau lebih tinggi.
.
Salah satu kelebihan emas ialah nak selamatkan simpanan kekayaan daripada kejatuhan ringgit.
.
Sapa nak mula simpan emas harini boleh wassap saya bila-bila masa, sementara masih mampu milik.


Berminat dengan simpan Emas, Wasap je!

----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Review Harga Emas 2017

JANUARI 2017

High ⬆ RM189/g
Low  ⬇ RM179/g

FEBRUARI 2017

High ⬆ RM194/g
Low  ⬇ RM186/g

MARCH 2017

High ⬆ RM193/g
Low  ⬇ RM186/g

April 2017

High ⬆ RM197/g
Low  ⬇ RM191/g

May 2017

High ⬆ RM193/g
Low  ⬇ RM185/g

June 2017

High ⬆ RM195/g
Low  ⬇ RM187/g


July 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Aug 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Sept 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Oct 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Nov 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Dec 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Paling Tinggi : RM197  , Paling Rendah : RM179

Jika dibawah RM185 maka harga nya RENDAH

Kaedah, Pendekatan dan Strategi Pelaburan Emas


Antara buku yang menarik untuk dibaca mengenai Pelaburan Emas. Ilmu Emas perlu dicari dan dipelajari.
Ramai yang terjebak dalam skim pulangan dan mempunyai pulangan tetap setiap bulan.

Tingkatkan ilmu anda sebelum melabur.

Bahagian 1
Bab1 Pengenalan
Bab 2 Sifat-Sifat Emas
Bab 3 Kegunaan-Kegunaan Emas
Bab 4 Sumber-Sumber Emas
Bab 5 Ukuran Timbangan Emas
Bab 6 Jenis-jenis Emas 35
Bab 7 Kaedah Menentukan Ketulenan Emas

Bahagian 2
Bab 8 Kaedah Penentuan Harga Emas
Bab 9 Bentuk-bentuk Pelaburan Emas di Malaysia
Bab 10 Pembekal-pembekal Pelaburan Emas di Malaysia

Bahagian 3
Bab 11 Perancangan Sebelum Melabur
Bab 12 Risiko Pelaburan Emas
Bab 13 Strategi Pelaburan Emas

Bahagian 4
Bab 14 Penipuan dalam Pelaburan Emas
Bab 15 Pengiraan Zakat 115

Penutup

Glosari Istilah

Bibliografi
Lampiran 1 Kegunaan-kegunaan Emas
Lampiran 2 Trend Permintaan Berbanding Pengeluaran Emas
Lampiran 3 Cara Wang Kertas Dicipta
Lampiran 4 Beberapa Contoh Syiling Emas bagi Pelaburan
Lampiran 5 Beberapa Contoh Bar Emas bagi Pelaburan
Lampiran 6 Kaedah Penentuan Ketumpatan dan Kualiti Ema
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...