Kenapa harga GAP lebih murah

Kenapa harga GAP lebih murah
​KENAPA HARGA GAP LEBIH MURAH?​ Kenapa gold bar 1gm GAP dijual pada harga jauh lebih murah berbanding pembelian biasa? GAP hari ni RM180 + RM10 premium, tapi pembelian biasa (retail price) RM250? Jawapan saya: Untuk GAP, kita beli GRAM, bukan ITEM. Masa beli tu kita belum decide nak keluarkan item apa. Contohnya beli 1 gram sebulan. Bila cukup 5 gram dalam akaun GAP, kita boleh pilih untuk keluarkan samada gold bar 1 gm x 5 keping atau gold bar 5 gm x 1 keping. Item tetap sama. Kaedah belian je berbeza. Harga gold bar 1 gm sebenarnya memang mahal sebab minting costnya mahal. Boleh bandingkan dengan mana-mana kedai emas. Setakat ni saya belum pernah jumpa kedai emas jual gold bar 1 gm serendah harga retail i.e. RM250 yang PG jual. Cuma PG baik hati bagi harga murah bila beli melalui GAP. Saya suggest untuk ada open GAP dan buat pembelian gram di sana. Kan lebih jimat.

Beli Emas jangan sampai lemas

*BELI EMAS JANGAN SAMPAI LEMAS*

1 - Nak beli emas, jangan la dengan duit yang kita nak guna dalam jangkamasa terdekat. Nanti kita lemas.

2 - Nak beli emas jangan la hanya ikut-ikutan. Dah beli emas kena cari ilmu. Kalau tiada ilmu nanti kita lemas.

3 - Nak beli emas jangan la sampai kita buat pinjaman. Pastinya kita akan lemas.

4 - Nak beli emas jangan la dengan duit belanja dapur sampai dapur tak berasap. Cukup la beli sebulan segram secara istiqamah. Itu yang terbaik dan pastinya tak akan lemas.

5 - Beli 1 dinar, jangan la anggap ianya sebagai pelaburan. 1 dinar hanya layak sebagai simpanan.

6 - Ada yang beli emas dengan semua duit gajinya, kemudian dipajak dan gunakan duit pajakan sebagai duit perbelanjaan.Katanya dengar nasihat si penjual emas. Ini mengeyangkan poket penjual dik... Akhirnya anda pasti mati lemas sebab tak dapat bayar duit pajakan.

 7 - Gunakan pajakan untuk pajak emas, beli emas dan pajak lagi, beli dan pajak lagi. Akhirnya anda bukan sahaja lemas tapi akan koma terus.
 8 - Pastikan beli emas yang ada emas fizikalnya.

Jangan beli emas yang dapat deviden setiap bulan. Pastinya tak sampai setahun, anda akan mati lemas..😄😄😄 9 - Beli emas yang boleh di pajak dan mud ah dijual balik dan yang sentiasa mempunyai permintaan yang tinggi.

Agar kita tak lemas mencari tempat untuk menjualnya.

Pakar kewangan Azizi Ali berkata" simpanlah emas sekurang -kurangnya 10% dari kekayaan kita". Anda yang sado pastinya beli Aurora italia untuk pasangan seperti Abang Sado akak..😄

Anda wanita jelitawan pastinya buat simpanan emas untuk masa depan kita dan anak -anak.

Sekurang -kurangnya bila memerlukan kita tak perlu meminjam pada sesiapa.

Kredit Mazlifah Omar

Menyimpan kena paksa

Nak menyimpan ni kena paksa. Tak boleh tunggu duit lebih baru nak menyimpan.

 Dapat saja gaji, pejam mata dan paksa diri menyimpan sekurang-kurangnya 10% dari gaji yang kita terima.

Paksa, paksa, dan paksa diri sendiri sampai kita dah terbiasa dengan tabiat menyimpan.

Bila dah jadi tabiat, barulah kekayaan kita akan bertambah dari bulan ke bulan. Kalau dulu kegembiraan kita pada berbelanja.

Tapi sekarang kegembiran kita melihat harta kita bertambah-tambah dari semasa ke semasa.

Keinginan berbelanja yang bukan keperluan pun dah tiada. Kuncinya ialah PAKSA.

 Apapun kebaikan yang kita nak berbuat, memang permulaannya kena paksa diri. Paksa sampai terbiasa... En Zulkifli Shafie

Confirm ke Harga Emas Akan Naik

Kalau beli emas untuk simpanan jangka panjang, tak perlu risau tentang harga. Harga emas boleh dikatakan confirm naik dalam jangka panjang.

Apakah faktornya?

Sebenarnya bukan saja emas yang confirm naik. Apa saja barang pun akan naik. Harga barang keperluan naik. Harga rumah naik. Harga tanah lain. Semua barang pun naik. Apatah lagi emas!

Emas adalah aset fizikal. Maka dalam jangka panjang ia confirm naik disebabkan kuasa beli duit semakin mengecil dalam jangka panjang. Kita terpaksa bayar lebih mahal untuk dapat barang yang sama.

Jadi siapa beli emas untuk jangka panjang, tak perlu risau tentang harga. Harga hanyalah tentang persoalan masa saja. Apa pun harga, yang penting, pastikan jumlah simpanan emas kita sentiasa bertambah.

Ketika harga emas RM177/gram hari ini yang merupakan paras terendah dalam tempoh setahun, inilah peluang BORONG emas lebih banyak pada harga murah!

Daftar di http://pg.mdnizam.com

Jangan bazirkan emosi

*JANGAN BAZIRKAN EMOSI.*

Jika anda kali pertama ingin membeli emas sebagai simpanan atau pelaburan dan modal permulaan anda hanya 1 gram (sekitar 180-190) sahaja, jangan bazirkan masa dan emosi dengan keraguan yang bukan-bukan. Semua itu tidak berbaloi untuk anda dengan Public Gold.

Selama 9 tahun Public Gold dalam industri, sejumlah lebih 4 tan (1 tan = 1000 kg) telah dijual kepada para pelanggannya tanpa ada satu kes negatif pun dilaporkan.

Takkan la 1 gram nanti ada masalah! Tanyalah siapa saja yang biasa dengan emas pelaburan (Investment Precious Metal) di Malaysia, semua tahu emas Public Gold :

1. Paling murah.
2. Spread nipis.
3. Design pelbagai.
4. Paling laris.
5. Bebas GST.
6. Diiktiraf LBMA.
7. Beli tanpa yuran.

Dan banyak lagi kelebihan lain. Anda juga boleh terus google, banyak tulisan tentang emas di Malaysia dalam bentuk FB, blog, page, ebook dan juga buku berkenaan emas Public Gold.

Rahsia Besar Silver

Saya ingin membongkarkan Rahsia Besar mengenai silver.

Jika anda tahu rahsia ini, anda mesti suka dengan silver.

Pertama sekali, silver pernah digunakan sebagai wang di USA, selain emas.

Pada tahun 1792, kerajaan Amerika telah menetapkan harga nisbah emas kepada perak adalah 15:1
Sepanjang abad ke 20, nisbah harga emas kepada perak adalah 47:1
Namun hari ini, nisbah harga emas kepada perak adalah sangat jauh iaitu 76:1
Maksudnya, silver is way too undervalue.
Harga sekarang pun baru 16.58 USD per Oz. Harga tertinggi perak, ia hampir menjangkau USD50 per Oz.
Jika anda ada duit yang boleh simpan untuk 5 tahun keatas, get yourself a silver.
Potensi harganya naik adalah lebih besar.

Kalau tuan puan tanya saya pasal silver maka jawapan saya adalah "emas pun saya simpan, silver pun saya simpan"

Public Gold ada menjual silver bar. Saiz yang ditawarkan adalah 250g, 500g, 1kg dan 5kg.
Beli ikut kemampuan.

#kredit to Tuan Syukur Hashim


Cara Mudah Memajak Emas di ArRahnu

Cara mudah memajak di arrahnu

Apa yang perlu di bawa?
Emas + sijil ketulenan (kalau ada) + resit belian asal. Sesetengah ar-rahnu tak perlukan resit belian.

Apa jenis emas yang diterima ar-rahnu?

Barang kemas solid (tanpa permata), gold bar, dinar, atau syiling emas. Asalkan ianya emas dan ianya tulen. Sesetengah ar-rahnu hanya terima barang kemas sahaja. Gold bar, dinar & syiling emas tak diterima.

Berapa banyak pinjaman akan diberi?

65% atas nilai emas yang dipajak. Sesetengah ar-rahnu bagi sehingga 70% daripada nilai emas. Apa yang anda perlu tahu, nilai emas bukan berdasarkan harga emas yang dijual oleh pengeluar emas seperti Kijang Emas, Dinar Kelantan dan sebagainya, tapi berdasarkan harga semasa yang ditetapkan oleh ar-rahnu itu sendiri. Dan harga setiap ar-rahnu pastinya berbeza. Anda perlu call ar-rahnu untuk tahu harga semasa mereka sebab kebanyakkan ar-rahnu tak publish harga semasa mereka di website. Untuk menentukan berapakah nilai emas anda, ar-rahnu akan timbang berat dan test ketulenan menggunakan alat densimeter. Kalau ketulenannya berbeza daripada apa yang tertera dalam sijil ketulenan, samada (1) anda ditipu oleh penjual, atau (2) mesin densimeter tu ‘problem’. Kalau nak kepastian, bawa emas tu ke ar-rahnu cawangan lain.


Berapakah caj yang dikenakan?

Caj pajakan ar-rahnu dinamakan “upah simpan” seolah-olah kita bayar caj ar-rahnu simpankan emas kita. Tapi hakikatnya ia adalah caj pinjaman, cuma kaedahnya dibuat supaya patuh syariah. Secara umumnya, caj dikenakan sekitar RM0.70 sebulan atas setiap RM100 nilai emas yang dipajak (istilahnya “marhun”), BUKAN atas nilai pinjaman.
Apa yang anda perlu tahu, caj adalah tetap sebagaimana tertera pada surat pajak walaupun harga emas turun naik dalam tempoh pajakan. Dan anda bebas untuk bayar upah simpan tu pada bila-bila masa samada dalam tempoh pajakan ataupun sekaligus masa tebus emas tu nanti.


Berapa lama tempoh pinjaman?

Tempoh standard ialah 6 bulan. Sesetengah ar-rahnu bagi ‘extended-period’ sehingga 9 – 12 bulan. Habis tempoh pinjaman, anda kena tebus balik emas tu ataupun emas tu kena lelong! Kalau nak sambung lagi pajakan, kena renew surat pajak.
Dan jangan lupa, anda bebas untuk tebus emas tu pada bila-bila masa walaupun tempoh pajakan belum tamat. Kalau tebus dalam masa sebulan, maka caj pajakan cuma dikenakan untuk sebulan sahaja.


Bagaimana cara sambung pajakan bila tamat tempoh?

Sebelum habis tempoh pajakan, datang ke ar-rahnu dan settlekan kos upah sahaja. Kemudian emas tu akan dinilaikan semula mengikut harga semasa. Katakanlah dulu nilai emas RM10,000, tapi masa renew surat pajak (untuk sambung pajakan), nilai emas naik menjadi RM12,000, maka jumlah pinjaman baru akan diberi sebanyak 65% atas RM12,000 (bersamaan RM7,800) dan caj pajakan (“upah simpan”) juga dikenakan atas nilai RM12,000 (bersamaan RM84 sebulan).

Cara pengiraan untuk renew surat:

Pajakan pertama;
Nilai emas = rm10,000
Pinjaman 65% = rm6,500
Upah simpan (rm0.70 x 10,000) = rm70

Renew;
Nilai emas = rm12,000
Pinjaman 65% = rm7,800
Upah simpan (rm0.70 x 12,000) = rm84

Baki rm1,300 akan dibayar sebagai tambahan pinjaman

Tapi itu kalau harga emas naik masa kita pegi renew surat. Kalau harga emas turun? Kita kena tambah pulak baki pinjaman. Sebab tu bg yg biasa gadaikan emas di arrahnu, biasanya duit pinjaman tu xkan digunakan semua. Ada cikgu yg pernah pesan kat saya, sebaik2nya kita gunakan 10% sahaja dr pinjaman. Selebihnya, kita simpan utk tebus emas kita nnt bila kita cukup modal. Allahua'lam..

Jom simpan emas

#1bulan1gram

kredit to Ustaz Aiz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...