Emas Mahal Vs Ringgit Jatuh

Pada tahun 2011, harga emas dunia pernah naik paras tertinggi sekitar USD1900/oz. Masa tu harga emas di Malaysia sekitar RM200/g.
.
Sekarang, harga emas dunia sekitar USD1280/oz. Sangat rendah berbanding 2011, tapi harga emas di Malaysia mencecah RM197/g, hampir sama 2011.
.
Kenapa jadi camtu? Sebab Ringgit telah jatuh melebihi 35% daripada 1USD=RM3.20 kepada 1USD=RM4.40. Duit kertas kita telah kehilangan nilai.
.
Kalau lah harga emas dunia naik semula ke paras USD1900/oz, agak-agak berapa harga emas kat Malaysia?? Boleh cecah RM350 atau lebih tinggi.
.
Salah satu kelebihan emas ialah nak selamatkan simpanan kekayaan daripada kejatuhan ringgit.
.
Sapa nak mula simpan emas harini boleh wassap saya bila-bila masa, sementara masih mampu milik.


Berminat dengan simpan Emas, Wasap je!

----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Review Harga Emas 2017

JANUARI 2017

High ⬆ RM189/g
Low  ⬇ RM179/g

FEBRUARI 2017

High ⬆ RM194/g
Low  ⬇ RM186/g

MARCH 2017

High ⬆ RM193/g
Low  ⬇ RM186/g

April 2017

High ⬆ RM197/g
Low  ⬇ RM191/g

May 2017

High ⬆ RM193/g
Low  ⬇ RM185/g

June 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


July 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Aug 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Sept 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Oct 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Nov 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Dec 2017

High ⬆ RMX/g
Low  ⬇ RMX/g


Paling Tinggi : RM197  , Paling Rendah : RM179

Jika dibawah RM185 maka harga nya RENDAH

Kaedah, Pendekatan dan Strategi Pelaburan Emas


Antara buku yang menarik untuk dibaca mengenai Pelaburan Emas. Ilmu Emas perlu dicari dan dipelajari.
Ramai yang terjebak dalam skim pulangan dan mempunyai pulangan tetap setiap bulan.

Tingkatkan ilmu anda sebelum melabur.

Bahagian 1
Bab1 Pengenalan
Bab 2 Sifat-Sifat Emas
Bab 3 Kegunaan-Kegunaan Emas
Bab 4 Sumber-Sumber Emas
Bab 5 Ukuran Timbangan Emas
Bab 6 Jenis-jenis Emas 35
Bab 7 Kaedah Menentukan Ketulenan Emas

Bahagian 2
Bab 8 Kaedah Penentuan Harga Emas
Bab 9 Bentuk-bentuk Pelaburan Emas di Malaysia
Bab 10 Pembekal-pembekal Pelaburan Emas di Malaysia

Bahagian 3
Bab 11 Perancangan Sebelum Melabur
Bab 12 Risiko Pelaburan Emas
Bab 13 Strategi Pelaburan Emas

Bahagian 4
Bab 14 Penipuan dalam Pelaburan Emas
Bab 15 Pengiraan Zakat 115

Penutup

Glosari Istilah

Bibliografi
Lampiran 1 Kegunaan-kegunaan Emas
Lampiran 2 Trend Permintaan Berbanding Pengeluaran Emas
Lampiran 3 Cara Wang Kertas Dicipta
Lampiran 4 Beberapa Contoh Syiling Emas bagi Pelaburan
Lampiran 5 Beberapa Contoh Bar Emas bagi Pelaburan
Lampiran 6 Kaedah Penentuan Ketumpatan dan Kualiti Ema

Teknik Simpan Silver

Disini, saya ingin menceritakan teknik simpan perak

Tekniknya adalah seperti berikut:

1. Beli, Simpan...(jangka masa pendek seperti 1 ke 3 tahun dan ke atas), dan Jual

2. Beli secara konsisten setiap bulan, Simpan, dan Jual (100gm sebulan contohnya)

3. Beli secara konsisten setiap bulan, sampai masanya...jual dan tukar kepada emas

4. Beli, simpan sambil berniaga emas dan perak sementara harga emas dan perak naik

5. Beli bila harga jatuh mendadak, tunggu harga naik (5%, 10%,20%...etc),

6. Beli Perak ikut SAP (Silver Accumulation Program PG) setiap bulan

7.  Beli Perak ikut SAP (Silver Accumulation Program PG) setiap masa apabila harga margin perak anda rasakan rendah

Teknik 1 Teknik ini merupakan teknik biasa bagi pelabur baru yang ingin berkenalan dengan perak. Iaitu, pelabur baru tersebut akan membeli 100gm perak di awal tahun, dan kemudian menunggu selama setahun sehingga 3 tahun dan kemudian menjualnya. Kebiasaanya, harga perak 100gm ini akan meningkat dan peningkatan ini merupakan keuntungan yang diperolehi.

Teknik 2 Apabila pelabur baru ini yakin dengan potensi pelaburan perak. Dia akan merancang untuk memperuntukan sejumlah yang wang simpanan untuk membeli 100gm perak secara tetap setiap bulan. Jadi, di akhir tahun jumlah yang dikumpulkan mencapai 1200gm perak dan kebiasaanya harga perak akan meningkat dan pelabur tersebut menjual kesemua perak yang dimiliki untuk mendapat keuntungan.

Teknik 3 Pelabur baru yang telah yakin dengan kehebatan perak daripada emas akan terus menimba ilmu pelaburan perak dengan lebih mendalam. Teknik 3 ini adalah teknik ratio Emas : Perak dimana, perak yang dikumpulkan setiap bulan akan ditukarkan kepada emas apabila ratio Emas : Perak semakin menghampiri.

Teknik 4 Pelabur baru tersebut telah "jatuh cinta" dengan pelaburan logam berharga ini dan ingin mengajak rakan-rakan lain untuk bersama-sam menyimpan emas dan perak sebagai simbol insuran kekayaan mereka. Pelabur tersebut boleh menjadi dealer di Syarikat emas perak yang kukuh dan diminati seperti Public Gold

Sambil pelabur tersebut menunggu harga emas dan perak naik, pelabur tersebut boleh berniaga untuk menambah pendapatan sampingan.

Menjadi dealer lebih menguntungkan kerana pembelian emas dan perak pada harga yang sangat murah.

Teknik 5 Pelabur tersebut tahu selok belok pelaburan perak dan merancang strategi untuk memaksimumkan keuntungan dengan membeli borong bila harga perak jatuh (harga spot) dan simpan sehingga harga spot meningkat.

Bagi saya, beli dan simpan adalah terbaik jika anda ada holding power.

Teknik 6: Beli silver dalam bentuk akaun dan anda tak perlu ada tempat simpanan perak kerana ia disimpan oleh PublicGold Sendiri setiap bulan tanpa gagal. Ini adalah cara terbaik, anda akan dapat 1200gm setahun.

Teknik 7: Beli silver dalam bentuk akaun dan anda tak perlu ada tempat simpanan perak kerana ia disimpan oleh PublicGold Sendiri tetapi anda beli masa harga murah dari margin anda pada setiap bulan.

Tetapi ilmu analisis harga juga perlu dipelajari,supaya tahu bila nak beli, bila nak jual, bila nak beli borong, dan sebagainya.

Diharap teknik yang dikongsikan ini dapat membantu anda untuk merancang strategi pelaburan perak anda.

Trend Harga GAP May 2017

Trend harga GAP (Gold Accumulation Program) Public Gold 1gram 24K/999.9

Harga Emas GAP tidak termasuk caj premium



Berminat buka akaun GAP, Whatsapp Zam 0136408906 selaku pemudah cara anda untuk simpanan emas 🎉

MEI 2017

1 Mei 2017 = RM193/g↔
2 Mei 2017 = RM191/g⬇
3 Mei 2017 = RM191/g↔
4 Mei 2017 = RM190/g⬇
5 Mei 2017 = RM187/g⬇
6 Mei 2017 = RM187/g↔
7 Mei 2017 = RM186/g⬇
7 Mei 2017 = RM186/g⬇
7 Mei 2017 = RM186/g↔
8 Mei 2017 = RM186/g↔
9 Mei 2017 = RM187/g⬆
10 Mei 2017 = RM185/g⬇
11 Mei 2017 = RM185/g↔
12 Mei 2017 = RM186/g⬆
13 Mei 2017 = RM187/g⬆
14 Mei 2017 = RM186/g⬇
15 Mei 2017 = RM186/g↔
16 Mei 2017 = RM187/g⬆
17 Mei 2017 = RM188/g⬆
18 Mei 2017 = RM191/g⬆
19 Mei 2017 = RM190/g⬇
20 Mei 2017 = RM190/g↔
21 Mei 2017 = RM191/g⬆
22 Mei 2017 = RM191/g↔
23 Mei 2017 = RM191/g↔
24 Mei 2017 = RM191/g↔
25 Mei 2017 = RM190/g⬇
26 Mei 2017 = RM191/g⬆
27 Mei 2017 = RM191/g↔
28 Mei 2017 = RM191/g↔
29 Mei 2017 = RM191/g↔
30 Mei 2017 = RM191/g↔
31 Mei 2017 = RM190/g⬇
Berminat, terus contact saya.

 ----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------


#SebulanSegramJadilah
#SetahunDapatDuaBelasGram
#BertahunTahunDapatBergramGram

JOM SIMPAN EMAS & Selamat Berpuasa

Margin Spread PublicGold

Bermula dari 1 Jan 2017, Public Gold Emas Margin Spread adalah seperti berikut.
Kalau di luar sana, sudah tentu 25-30% margin spreadynya.




Formula pengiraan peratusan (%) spread harga emas iaitu :

Peratus spread harga emas %  = Harga jualan PG sell – Harga belian PG Buy / Harga jualan PG Sell x 100%

Contohnya, berdasarkan harga semasa emas public gold pada gambarajah di bawah:




Peratus spread harga emas bagi emas 10 gm = ((RM1897 – RM1727) / RM1897 ) X 100%
                                                                               = 9%

Harga jualan dan harga belian akan sentiasa berubah selari pada kadar 9% bagi syling emas 10 gm.

Produk emas yang berlainan mempunyai spread harga emas yang berlainan.

Begitu juga syarikat emas yang berlainan menetapkan kadar peratus spread harga emas yang berlainan bagi setiap produk emas.

Jadi, pelabur yang bijak akan mengira spread harga emas dan membuat perbandingan peratus spread emas bagi syarikat emas yang berbeza dengan memilih syarikat emas yang dapat memberikan spread harga emas terendah.

Tips dari saya untuk ini :

1. Beli emas yang lebih gramnya, maka lebih bermakna kerana spreadnya lebih rendah.

2. Selalu melihat harga emas semasa yang berubah setiap 20 minit kecuali harga emas GAP yang berubah setiap 12 tengah malam sahaja.

3. Cuba lihat harga emas sebelum pk 12 tengah malam atau waktu pagi (waktu subuh). Selalunya, harga lebih murah pada waktu ini.

----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Beli ikut kemampuan masing-masing. Belian yang bukan menghabiskan duit anda tapi belian yang mengandakan wang anda.


Yang menunggu terus menunggu.
Yang mengkaji, teruskan kajian.
Harga terus melonjak naik.


Kenapa saya Simpan Silver

Ramai yang tertanya-tanya pasal simpan silver ni?

Ada 5 sebab kenapa ramai masyarakat antarabangsa pilih silver

1) Pengeluaran Silver mining tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan silver sekarang.
Silver selaluny ada produk samping dalam pelombongan seperti copper, lead, zinc and gold.  Maka melombong Silver adalah bonus bagi syarikat pelombongan.

2) Pertumbuhan Ekonomi Sejagat e.g. China & India - resulting to more goods (esp electronic goods) beingproduced. Silver is the indispensable metal in most electronic goods (e.g. handphones, films, jewellery) as it is the most electrically conductive, thermally onductive and reflective.

3) Penurunan harga USD (US, Euro) - With confidence dwindling in fiat currencies such as US dollars and Euros, people and investors are turning to real money which have withstood centuries, such as gold and silver.

4) Rising tide in investing demand - Gold and silver, are also known as commodities. Recently, there have been an increase in commodities demand. Emas dah harga tinggi 1266 usd/oz berbanding dengan harga paling tinggi adalah 1920usd/oz  and silver, seakan komoditi terpencil macam anak tiri dari Emas akan menyebabkan permintaan terhadap silver tinggi dan apabila semua orang sudah sedar bahawa harga emas sekarang adalah terlalu tinggi.

5) Gold and silver price ratio have always been 1:16. Sekarang ini ratio emas/silver is 1:73 ( Emas pada kadar 1266 usd/oz dan Silver 17.32usd/oz)

Apparently, there are potential for silver prices to move closer to that of gold's as silver are becoming more rare compared to gold in the current era.

Hari Gaji adalah Hari yang paling Gembira Setiap bulan

Bagi setengah orang, hari gaji adalah hari yang paling gembira selain hari cuti mingguan bagi yang bekerja makan gaji. Hari Gaji adalah hari yang paling seronok kerana dapat gaji. Memang lah kalau tak dapat gaji, muncunglah jawabnya.

Bagi yang pandai dan berhemat tu, hari Gaji adalah hari yang paling sibuk.

Hari Gaji adalah hari untuk savekan kewangan. Transfer duit sana-sini. Bayar itu dan ini.

Bagi yang bijak wang tu, pada "HARI GAJI" inilah, mereka put aside gaji dulu untuk simpanan.
Tukar duit simpanan jadi sesuatu yang tangible tu seperti emas dan perak.

Dok harap duit ringgit, lama-lama makin jatuh. Lagi-lagi yang terasa barang-barang makin mahal.

Mulai dari sekarang, Apa kata tukar bentuk simpanan, daripada simpan yang nombor, kita simpan benda yg kekal seperti Emas.

Mulakan dengan #1GramSebulan dulu Emas. Dapat kan Aura Emas tu dulu, lepas tu insyallah anda dapat Istiqamah nya.

Selamat menyimpan Emas.

----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------

Silver Accumulation Program atau SAP

Apa itu SAP?

SAP adalah singkatan Silver Accumulation Program. 


​Ia adalah satu inisiatif Public gold untuk mereka yang nak mulakan simpanan silver pada harga jimat. Terutamanya mereka yang ada bajet kecil, anda boleh mula simpan silver walaupun sekecil RM100 (34gram).

Public Gold adalah syarikat Malaysia yang pertama melancarkan Program Pengumpulan Perak (SAP-Silver Accumulation Program) yang membolehkan orang ramai untuk mengumpul Silver/Perak fizikal secara sedikit demi sedikit pada harga serendah RM100 sahaja sebagai cara untuk melindungi harta benda mereka. Tapi untuk pembelian yang patuh syariah, minima pembelian adalah 250gram kerana pembelian bersandarkan fizikal yang ada dijual. Produk Perak fizikal yang dijual minima yang ada adalah 250gram.






 Untuk mengetahui harga perak terkini Public Gold, boleh masuk ke website Public Gold.

Public Gold SAP adalah 100% disokong oleh Perak fizikal, orang ramai boleh mengeluarkan Silver/Perak yang terkumpul dalam bentuk fizikal di semua cawangan Public Gold berhampiran.

Ciri-ciri dan kelebihan


– Pengumpulan perak fizikal dengan ketulenan Ag999  dalam berat (gm).

– Minimum RM100 dalam gandaan RM50 untuk mengumpul perak anda.

– Memaksimumkan nilai wang anda dengan penukaran kepada penurunan berat sehingga 3 titik perpuluhan (contohnya 0.001gm.).

-100% Perak fizikal diperuntukkan dengan yuran penyimpanan diketepikan.

– Pengeluaran minimum 250gram perak fizikal.

– Akaun Bersama Ibu Bapa & Anak di sediakan.

– Arahan tetap Bulanan turut disediakan.

Kepada yg berminat untuk memulakan simpanan perak ini, anda boleh hubungi saya.

Nak Daftar - disini
----------------------------------------------
Mohd Nizam / 0136408906
Introducer PG Code : PG005353
PublicGold Dealer
----------------------------------------------


Beli ikut kemampuan masing-masing. Belian yang bukan menghabiskan duit anda tapi belian yang mengandakan wang anda.

Yang menunggu terus menunggu.
Yang mengkaji, teruskan kajian.
Harga terus melonjak naik.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...