𝟴 𝗣𝗘𝗥𝗞𝗔𝗥𝗔 𝗬𝗔𝗡𝗚 𝗣𝗘𝗡𝗬𝗜𝗠𝗣𝗔𝗡 𝗘𝗠𝗔𝗦 𝗣𝗘𝗥𝗟𝗨 𝗙𝗔𝗛𝗔𝗠𝗜

𝟴 𝗣𝗘𝗥𝗞𝗔𝗥𝗔 𝗬𝗔𝗡𝗚 𝗣𝗘𝗡𝗬𝗜𝗠𝗣𝗔𝗡 𝗘𝗠𝗔𝗦 𝗣𝗘𝗥𝗟𝗨 𝗙𝗔𝗛𝗔𝗠𝗜


Apa yang 8 perkara tu :

1️⃣ Emas tiada pulangan tetap, dividen bulanan atau tahunan.

2️⃣ Emas adalah simpanan jangka panjang , jangka pendek tak sesuai.

3️⃣ Bila simpan emas , fokus kepada pertambahan gram. Lebih banyak gram lebih bernilai.

4️⃣ Harga emas naik turun jangka pendek, tiada masalah, gram emas dalam simpanan tidak terjejas.

5️⃣ Bagi penyimpan emas paling baik ialah beli sikit-sikit tapi sentiasa beli. Harga naik beli sikit , harga jatuh tambah lebih gram lagi.

6️⃣ Guna teknik pemurataan harga untuk minimumkan kos belian emas , contoh

Beli 1 gram Mac 2024 : RM366

Beli 1 gram Feb 2024 : RM 339

Beli 1 gram Jan 2024 : RM 333

Jadi purata setiap gram adalah RM346.

7️⃣ Beli emas dengan duit lebihan yang nak simpan jangka panjang . Jangan beli emas dengan semua duit gaji pula 🤭

8️⃣ Simpan emas dengan ilmu 🙂

Nak tahu lebih banyak lagi tentang tabungan emas, kena bermula dulu. Selagi belum bermula, selagi tu Pengetahuan kita terbatas

Nak mulakan simpanan emas terus klik link di bawah 👇🏻

osini.co/publicgold2u


Ramai lebih kaya jika tidak melabur

Ramai lebih kaya jika tidak melabur

Ramai yang akan lebih kaya bila tak melabur sebenarnya

Pelaburan yang terbaik adalah pelaburan atas ilmu, ke atas diri sendiri

Focus tambah ilmu kewangan dan kukuhkan kewangan sebelum sibuk nak melabur. Perbaiki cashflow, bina dana kecemasan, selesaikan hutang jahat

Melabur dengan duit lebihan, bukan untuk cari duit lebihan. Dan pastikan ada ilmu tentang instrumen pelaburan tersebut sebelum melabur

Tanpa ilmu, biasanya pelaburan akan berakhir dengan peleburan. 
Rahsia 1 dinar

Rahsia 1 dinar

1 dinar ni boleh buat backup belanja hangus sekitar RM1,000.

Penyimpan emas yang nak pakai duit, boleh pergi pajak emas ni ke ar-rahnu. 1 dinar boleh dapat pinjaman RM1,000 on the spot.

Lepas tu bayarlah balik dalam masa 6 - 12 bulan.

Tapi saya percaya, tak lama lepas selesai urusan dia nak pakai duit, mesti dia akan tebus balik secepat mungkin. Sebab sayang... Sebab takut kena caj lebih mahal kalau lambat tebus...

Bila ada duit, kita akan fikir tebus emas ni dulu. Bila nak berbelanja, kita akan berkira-kira sebab kita fikir baik pergi tebus emas dulu...

Bahkan kita akan kreatif cari income tambahan untuk tebus  emas tu balik.

Akhir sekali, keperluan perbelanjaan dapat diselesaikan, emas pun dapat balik! Itulah maksud sebenar "backup belanja hangus" 

Bukannya guna semua gaji buat pergi beli emas. Lepas tu pergi pajak dan belanja duit pinjaman tu untuk perbelanjaan habus bulanan. Bukan....

Teknik ni saya popular bila tengok realiti, banyak orang susah disiplinkan diri menabung. Tapi mereka berdisiplin bayar hutang.

Bila menabung pulak, sekali dia tarah (belanja) duit tabungan tu, duit tu hangus tak berganti...

Bila terdesak nak pakai duit, dia terpaksa buat loan sana sini, personal loan, kad kredit, skim beli dulu menyesal kemudian, yang langsung tak ada backup dengan "aset" macam emas.

Maka teknik ni sesuai untuk mereka.

Tapi teknik ni cuma sesuai bagi yang mampu tebus emas tu dalam masa 6 - 12 bulan. Kalau memang tak ada sumber duit nak tebus, teknik ni tak sesuai.

Lebih baik jual sahaja...

#TipKayaDenganEmas #TipArrahnu #BukuWangEmas
Tunggu harga emas

Tunggu harga emas

Harga naik tak kaya, turun pun tak miskin... Yang paling penting, dah berapa keping (gram) emas yang kita ada?

Itu persoalan paling penting yang setiap penyimpan emas kena sibuk. Bukan sangat pasal harga...

Selagi kerajaan terus cetak duit kertas (sistem wang fiat), harga emas confirm akan naik pada masa akan datang. Sebab sistem duit kertas tu memang dicipta menyebabkan kuasa beli duit makin lama makin kecil nilainya.

Suka tak suka, kita terpaksa bayar harga lebih mahal untuk dapatkan barang yang sama pada masa akan datang.

Harga barang keperluan naik, harga tanah dan rumah naik, apatah lagi barang yang dianggap mahal sejak zaman berzaman - emas.

Jadi buat apa sibuk pasal harga?

Pengalaman saya dah 14 tahun dengan emas, saya belum jumpa lagilah mereka yang kaya dengan emas asbab mereka monitor harga.

On papernya memang dialah yang paling untung. Realitinya tak macam tu. Sebab mereka yang sibuk monitor harga akan kalah dengan emosi - sentiasa dalam posisi menyesal.

Bila harga naik, menyesal tak beli hari tu.
Bila harga turun, menyesal dah beli hari tu.

Akhir sekali dia rasa tak beli emas dan duit dia habis dibelanjakan tu lebih menguntungkan.

Walhal mereka yang beli emas tak tengok harga, emas mereka dah berkeping-keping. Emas makin banyak, confirmlah mereka makin kaya.

Bulan lepas, harga emas RM339 segram dah dianggap mahal. Tapi RM339 hari ni dianggap murah. Sebab semalam harga emas cecah RM361 segram!

Siapa yang menyesal beli emas masa harga mahal bulan lepas, mesti dia rasa beruntung bila tengok harga emas sekarang jauh lebih tinggi berbanding bulan lepas.

Bahkan ada yang dah untung kalau jual bulan ni.

Nak kaya ni bukan sekadar matematik. Kalau sekadar matematik, nescaya tak ada akauntan yang berbelit dengan masalah kewangan.

Sebagai seorang Chartered Akauntan, saya boleh sahkan Akauntan pun berbelit dengan masalah kewangan. Bahkan banyak akauntan pun kewangannya masih lagi "kais sebulan makan sebulan" walaupun mereka memang bijak bab kira-kira.

Sebab tu saya sentiasa ulang nasihat, jangan buang masa dengan harga emas. Saya percaya, lepas 10 tahun menabung emas, pandangan setiap kita tentang menabung emas akan berbeza.

Ia bukan lagi tentang harga. Tapi sejauh mana kita konsisten tambah kepingan-kepingan emas dalam simpanan kita. InsyaAllah.

#TipKayaDenganEmas
Emas 1 dinar

Emas 1 dinar


 Item 1 dinar ni lebih baik.

Ini item emas paling kecil yang ada nilai pelaburan yang tinggi.

Kos 'upah' (caj premium) cuma RM10 sekeping untuk emas seberat 4.25 gram.

Kita jimat RM50 berbanding keluarkan gold bar 1 gram sebanyak 4 keping (caj premium RM15 untuk setiap keping gold bar 1 gram).

Lagi bagus, 1 dinar ni lebih diterima meluas oleh ar-rahnu dan urusan pajak pun lebih mudah sebab emasnya tak melekat pada kad sijil ketulenan.

Gold bar 1 gram lebih sesuai untuk siapa yang suka #emaskoleksi.

Tapi kalau nak banyakkan gram emas, target keluarkan item 1 dinar ni bila dah cukup gram dalam #AkaunEmasGAP nanti.


Wang Kertas bukan penyimpan nilai yang baik

Wang Kertas bukan penyimpan nilai yang baik

 DUIT KERTAS BUKAN PENYIMPAN NILAI


Kalau kita faham hakikat sebenar duit kertas pasti kita tak akan simpan duit kertas terlalu banyak untuk jangkapanjang.


Duit kertas bukan penyimpan nilai, ia hanya sebagai medium pertukaran saja.


Kenapa bukan penyimpan NILAI?


Cuba anda bayangkan duit kertas RM100 jika dipotong 2 walaupun panjangnya sama, adakah nilainya terbahagi kepada ( RM50 : RM50 ).


Sudah pasti tidak.


Nilai duit bukan terletak pada kertas tu. Nilai duit kertas terletak pada jaminan kerajaan pemerintah.


Kita lihat nilai emas.


Jika emas berat 10gram dan dipotong kepada 2 bahagian iaitu (5gram : 5gram) sudah pasti nilainya terbahagi kepada 2.


Sebab emas adalah penyimpan nilai yang benar. Nilai emas terletak pada BERAT & KETULENAN semata-mata tanpa jaminan sesiapa.


Simpan emas sekarang untuk selamatkan nilai kekayaan kita.


Jadikan emas sebagai insurans kewangan bila berlakunya kegawatan ekonomi.

Bencana kewangan datang tanpa AMARAN.


Kredit Tn Azam


𝐁𝐚𝐠𝐚𝐢𝐦𝐚𝐧𝐚 𝐤𝐢𝐭𝐚 𝐛𝐨𝐥𝐞𝐡 𝐭𝐚𝐡𝐮 𝐬𝐚𝐦𝐚 𝐚𝐝𝐚 𝐞𝐦𝐚𝐬 𝐢𝐭𝐮 𝐭𝐮𝐥𝐞𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐥𝐬𝐮

𝐁𝐚𝐠𝐚𝐢𝐦𝐚𝐧𝐚 𝐤𝐢𝐭𝐚 𝐛𝐨𝐥𝐞𝐡 𝐭𝐚𝐡𝐮 𝐬𝐚𝐦𝐚 𝐚𝐝𝐚 𝐞𝐦𝐚𝐬 𝐢𝐭𝐮 𝐭𝐮𝐥𝐞𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐥𝐬𝐮

 



"𝐁𝐚𝐠𝐚𝐢𝐦𝐚𝐧𝐚 𝐤𝐢𝐭𝐚 𝐛𝐨𝐥𝐞𝐡 𝐭𝐚𝐡𝐮 𝐬𝐚𝐦𝐚 𝐚𝐝𝐚 𝐞𝐦𝐚𝐬 𝐢𝐭𝐮 𝐭𝐮𝐥𝐞𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐥𝐬𝐮?"


Jawapan: Untuk orang awam, biasanya dia tak boleh tahu samada emas tersebut tulen atau tidak. Itu bukan kepakaran dia.


Namun anda boleh gunakan beberapa alatan untuk membantu mengenalpasti emas itu palsu atau tidak.


𝟏. 𝐌𝐞𝐧𝐠𝐠𝐮𝐧𝐚𝐤𝐚𝐧 𝐦𝐚𝐠𝐧𝐞𝐭.

Emas tulen tidak tertarik kepada magnet. Kalau emas palsu disalut dengan besi atau logam yang boleh ditarik oleh magnet maka ujian magnet boleh mengenalpasti emas tu palsu.


𝟐. 𝐌𝐞𝐧𝐠𝐠𝐮𝐧𝐚𝐤𝐚𝐧 𝐜𝐮𝐭𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐩𝐥𝐢𝐞𝐫.

Kedai emas selalu gunakan teknik nie. Guna plier dan potong ajer.  Boleh terus nampak samada ada besi atau logam lain kat dalam emas tu.


𝟑. 𝐌𝐞𝐧𝐠𝐠𝐮𝐧𝐚𝐤𝐚𝐧 𝐚𝐬𝐢𝐝. 

Emas boleh dicheck dengan asid test kit. Kedai emas selalu gunakan teknik ini. Emas akan digores atas batu hitam, kemudian asid akan dititis keatas goresan emas tersebut. 


𝟒. 𝐌𝐞𝐧𝐠𝐠𝐮𝐧𝐚𝐤𝐚𝐧 𝐦𝐞𝐬𝐢𝐧 𝐝𝐞𝐧𝐬𝐢𝐦𝐞𝐭𝐞𝐫.

Mesin nie biasanya ada di Arrahnu. Orang perseorangan biasanya takde mesin nie sebab mahal. Mesin ini boleh mengukur ketumpatan sesuatu objek dan dia boleh tahu samada objek tersebut emas atau tidak.


5. Ujian terakhir tapi jarang-jarang sekali digunakan adalah 𝐮𝐣𝐢𝐚𝐧 𝐠𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐧 𝐞𝐦𝐚𝐬. Emas tulen nie lembut (emas 999.9). Jadi kalau anda gigit maka emas tulen boleh berlekuk. 

Apa ada dalam 10 gram Emas

Apa ada dalam 10 gram Emas

 Apa ertinya seketul 10 gram emas ni?


🤩Ia mencukupi untuk keperluan dapur sekeluarga selama sebulan.


🤩Cukup untuk baiki kereta (bukan mewah) bagi kerosakan non-major


🤩Cukup untuk yuran pengajian di kebanyakan IPTA bagi satu semester.


🤩Cukup untuk buat pemiliknya rasa tenang walaupun dompet dah kosong sebab mereka tahu, masih ada aset yang boleh mereka cairkan jika ada keperluan mendesak.


Biasanya, orang tak gadai atau jual emas hanya untuk berbelanja yang kurang penting.


Cuba gandakan kepada 10 keping, pemiliknya akan diwajibkan bayar zakat, menandakan dia tidak miskin.


Tak ada zakat tupperware, zakat mangkuk, zakat jam tangan atau kereta. 


Tapi ada zakat emas dan perak, sebab ia merupakan real asset.


𝟱 𝗦𝗬𝗔𝗥𝗔𝗧 𝗠𝗨𝗗𝗔𝗛 𝗠𝗘𝗡𝗝𝗔𝗗𝗜 𝗣𝗘𝗡𝗬𝗜𝗠𝗣𝗔𝗡 𝗘𝗠𝗔𝗦 𝗬𝗔𝗡𝗚 𝗕𝗘𝗥𝗝𝗔𝗬𝗔

𝟱 𝗦𝗬𝗔𝗥𝗔𝗧 𝗠𝗨𝗗𝗔𝗛 𝗠𝗘𝗡𝗝𝗔𝗗𝗜 𝗣𝗘𝗡𝗬𝗜𝗠𝗣𝗔𝗡 𝗘𝗠𝗔𝗦 𝗬𝗔𝗡𝗚 𝗕𝗘𝗥𝗝𝗔𝗬𝗔

 ðŸ± 𝗦𝗬𝗔𝗥𝗔𝗧 𝗠𝗨𝗗𝗔𝗛 𝗠𝗘𝗡𝗝𝗔𝗗𝗜 𝗣𝗘𝗡𝗬𝗜𝗠𝗣𝗔𝗡 𝗘𝗠𝗔𝗦 𝗬𝗔𝗡𝗚 𝗕𝗘𝗥𝗝𝗔𝗬𝗔



𝟭. 𝗕𝗲𝗹𝗶 𝗲𝗺𝗮𝘀 𝗯𝗶𝗹𝗮 𝗮𝗱𝗮 𝗱𝘂𝗶𝘁, 𝗲𝗹𝗮𝗸𝗸𝗮𝗻 𝘁𝘂𝗻𝗴𝗴𝘂 𝗵𝗮𝗿𝗴𝗮 '𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻𝗱𝗮𝗵'.

Jika sudah ada duit beli emas dengan kadar segera kerana tiada istilah emas berada paras terendah. Jika anda tunggu juga risikonya emas tak turun-turun tapi ia terus naik dan anda tak mampu beli walaupun 1 gram emas. 


𝟮. 𝗗𝗮𝗽𝗮𝘁 𝗴𝗮𝗷𝗶 𝘀𝗶𝗺𝗽𝗮𝗻 𝗱𝘂𝗹𝘂 𝗯𝗮𝗿𝘂 𝗯𝗲𝗿𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗷𝗮, Elakkan berbelanja dahulu lebihan baru nak simpan.

Wang apabila dipegang kita amat mudah untuk menghabiskanya. Emas pula bila dipegang amat mudah untuk ditambah lagi. Emas tak ada, duit pun sudah terbocor sana sini.


𝟯. 𝗣𝗮𝗸𝘀𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗱𝗶𝗿𝗶 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝘁𝘂𝗸𝗮𝗿 𝟭𝟬% 𝘄𝗮𝗻𝗴 𝗴𝗮𝗷𝗶 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗲𝗺𝗮𝘀.

10% ini dicadangkan oleh guru kewangan Malaysia Azizi Ali. Jika gaji RM3,000 tukar RM300 kepada bentuk emas. Ia adalah formula kekayaan yang paling mudah kerana emas sendiri akan naik harganya berbanding kita menyimpan wang kertas.


𝟰. 𝗞𝗼𝗻𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻 𝗯𝗲𝗹𝗶 𝘀𝗲𝘁𝗶𝗮𝗽 𝗯𝘂𝗹𝗮𝗻.

Menyimpan bukan soal berapa jumlah yang kita simpan. Tetapi kejayaan menjadi penyimpan ialah kemampuan kita konsisten membuat simpanan walaupun hanya 1 gram 1 bulan. 


Ramai belum sedar betapa hebatnya 'power of consistent' ini sehingga mereka mengamalkan dan mengecapi hasilnya sendiri.


𝟱. 𝗝𝘂𝗮𝗹 𝗲𝗺𝗮𝘀 𝗷𝗶𝗸𝗮 𝗺𝗮𝘁𝗹𝗮𝗺𝗮𝘁 𝘀𝘂𝗱𝗮𝗵 𝗱𝗶𝗰𝗮𝗽𝗮𝗶.

Berapa banyak anda nak simpan ia bergantung kepada matlamat yang anda mahu capai. Nak jadi penyimpan anda wajib letak matlamat. Jika tiada matlamat RM5,000 itu sangat banyak. Tapi jika untuk membeli aset rumah RM5,000 itu amat kecil.


*RM5,000 hari ini tak sampai 20g pun


Amalkanlah 5 tips mudah ini selama setahun, anda akan mendapati betapa seronoknya menjadi 'gold saver'. Percayalah anda juga akan menyesal kenapa tak bermula sejak mendapat gaji yang pertama dahulu.

>> osini.co/publicgold2u

#simpanemas #simpansilver #1gram1bulan #publicgold #jomsimpanemas #gappublicgold  #tipskaya #emaspublicgold #goldbarpublicgold #dinarpublicgold  #impianhidup #pgmall

Kredit : Cikgu Syakir

Beli Emas ni Rugi ke

Beli Emas ni Rugi ke


 DAH RUGI KE ? 


1️⃣ Emas bukan beli barang habis pakai terus buang. Kita hanya tukar duit jadi emas. Harta bertambah dalam bentuk gram emas. Rugi ke?


2️⃣ Kalau simpan duit, duit tu mesti dah habis kita belanja. Sebab naluri duit ialah belanja bagi habis. Bila beli emas, duit dapat diselamatkan. Sebab naluri emas ialah simpan dan kumpul lagi. Rugi ke?


3️⃣ Bagusnya simpan emas, kita akan ingat zakat emas. Padahal kalau simpan duit pun kena bayar zakat juga. Zakat ni indikasi bagi orang yang kaya. Kita dapat bantu ramai orang lain dengan duit zakat kita. Rugi ke?


4️⃣ Nilai emas meningkat jangka panjang. Lagi banyak emas kita, lagi kaya kita. Lagi lama kita simpan emas kita, lagi meningkat nilai kekayan kita. Rugi ke?


5️⃣ Ramai orang berhempas pulas nak simpan duit tapi gagal. Simpan sikit, dah habis kena rompak dengan diri sendiri. 1000 pun susah lekat . Tapi bila kita simpan dalam bentuk emas dah capai RM60,000 nilainya, memang amazing. Maksudnya kita dah berjaya simpan duit. Rugi ke?


6️⃣ Orang yang ada duit, tak semestinya ada emas. Tapi orang yang ada emas, dah pasti akan ada duit. Sebab emas tu sendiri adalah duit. Ia akan tolong kita bila kita terdesak. Rugi ke?


7️⃣ Emas adalah aset paling bagus, mudah dan murah untuk dimiliki. Ia juga mudah dicairkan bila terdesak tak kira la sama ada kita perlu jual atau gadai saja emas tersebut. Ia akan jadi duit. Rugi ke?


8️⃣ Jangan sesekali ambil langkah yang salah dengan melabur tak tentu hala. Nanti habis semua duit simpanan lebur. Nak kumpul sikit punya susah. Tapi nak habiskan dalam sekelip mata pun boleh. So, emas ni akan selamatkan duit kita dari pergi ke tempat yang tak sepatutnya, dan ia salah satu pelaburan jangka panjang paling selamat. Rugi ke?


9️⃣ Sebenarnya, apa yang perlu dibuat oleh orang yang ada emas selain daripada konsisten menambah gram emas ialah upgrade ilmu tentang emas. Ilmu sebenarnya akan menyebabkan seseorang itu jadi kaya dan tenang. Beli buku dan baca. Join seminar dah belajar. Buka youtube dan tengok klip-klip video tentang emas dan kewangan. Barulah untung besar. Ke rugi?


Semoga Bermanfaat.


 ð®ð§ð­ð®ð¤ 𝐩𝐞𝐧𝐝𝐚𝐟𝐭𝐚𝐫𝐚𝐧 𝐏𝐄𝐑𝐂𝐔𝐌𝐀 :

http://pg.mdnizam.com


𝐔𝐧𝐭𝐮𝐤 𝐛𝐚𝐧𝐭𝐮 𝐭𝐞𝐫𝐮𝐬 𝐏𝐌 𝐬𝐚𝐲𝐚 :

www.wasap.my/60136408906/naksimpanEmas


𝐁𝐨𝐥𝐞𝐡 𝐥𝐚𝐲𝐚𝐫𝐢 𝐰𝐞𝐛𝐬𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐚𝐲𝐚 :

https://publicgold.com.my/index.php?route=dealer/page&pgcode=PG005353 &lang=ms


𝐍𝐚𝐤 𝐛𝐚𝐜𝐚 𝐥𝐞𝐛𝐢𝐡 𝐛𝐚𝐧𝐲𝐚𝐤 𝐓𝐢𝐩𝐬 𝐄𝐦𝐚𝐬 𝐃𝐚𝐧 𝐊𝐞𝐰𝐚𝐧𝐠𝐚𝐧, 𝐣𝐨𝐢𝐧 𝐜𝐡𝐚𝐧𝐧𝐞𝐥👇

https://linktr.ee/tokperaihemas

Kenapa lah aku tak jumpa Simpanan Emas Public Gold dari dulu lagi

Kenapa lah aku tak jumpa Simpanan Emas Public Gold dari dulu lagi


 Kenapa lah aku tak jumpa Simpanan Emas Public Gold dari dulu lagi??!!

😭😭
.
.
Tak sangka masih ramai yang belum tahu tentang kelebihan simpanan emas dengan Public Gold. Ada yang menyesal sebab lambat mula simpanan emas, ni antara maklumbalas yang kami terima
.
"Saya tak pernah ada simpanan sebanyak sekarang sebelum mula simpanan emas."
.
.
"Saya dah berjaya atasi masalah boros berbelanja.. dulu satu ribu pun susah nak kekal dalam akaun bank.. sekarang dengan emas, simpanan saya makin bertambah"
.
.
Alhamdulillah, tak rugi bila dapatkan Simpanan Emas Public Gold ni. Yelah, ni kesannya :
.
▶️ Simpanan Kekal
▶️ Elak penyakit boros berbelanja
▶️ Emas mudah dicairkan atau ditukar dalam bentuk tunai
▶️ Kalis inflasi
▶️ Harga meningkat dalam jangka masa panjang
.
.
Sebab emas boleh disimpan serendah RM100 di Public Gold lah, ramai orang telah berjaya selesaikan masalah mereka.
.
.
Emas Public Gold dihasilkan dari emas berketulenan 999.9 premium, urusan jual beli sangat mudah, dan semua proses jual beli telah disahkan patuh syariah. Kita juga boleh beli emas serendah RM100 tanpa komitmen bulanan.
.

>> http://gap.wasap.my #simpanemas #simpansilver #1gram1bulan #publicgold #jomsimpanemas #gappublicgold #tipskaya #emaspublicgold #goldbarpublicgold #dinarpublicgold #impianhidup #pgmall