Emas memberi impak Emosi

Kewangan memang tentang matematik, tetapi ia bukan sekadar matematik...

Simpan RM500, logiknya pada bulan ke-10 jumlah simpanan yang kita miliki adalah sebanyak RM5,000. Tetapi berdasarkan feedback yang saya terima, majoritinya tidak ada RM5,000 dalam akaun pada bulan ke-10!

Ianya kurang dari sepatutnya.

Persoalannya, ke manakah perginya wang simpanan itu?

Sebahagiannya telahpun dibelanjakan!

Itulah antara sebab kenapa saya syorkan simpan dalam bentuk emas. Simpan emas #1gram1bulan, pada bulan ke-10 sepatutnya ada 10 gram. Tetapi realitinya, pada bulan ke-10, majoriti

(ya, majoriti) penyimpan emas memiliki lebih 10 gram emas!

Kenapa begitu?

Emas memberikan KESAN EMOSI yang berbeza kepada penyimpan emas.

Bila mula menyimpan emas, kita akan mula rasa nak tambah lagi simpan itu. Bila dah beli emas, hilang keinginan untuk berbelanja yang bukan-bukan.

Kalau nak gunakan duit, kita akan gadai atau jual emas itu hanya kalau ada keperluan yang penting sahaja. Bila harga emas naik, kita rasa sayang nak jual emas-emas itu!

Apa yang buatkan ramai penyimpan emas menjadi lebih kaya bukanlah disebabkan harga emas naik melambung-lambung. Tetapi disebabkan emas membuatkan kita mempunyai keinginan yang kuat untuk tambah simpan emas itu lagi dan lagi!

Kekayaan bukan sekadar matematik. Tetapi kekayaan juga ialah tentang mengurus emosi...

#BukuWangEmas #BukuZeroHutang #IntroducerPG005353 

Kredit: Sabri Ishamel dan En Zul

Mudahnya membeli Dinar Emas PublicGold

Saya berkesempatan untuk mengambil Emas Dinar yg baru dipesan semalam

Dengan hanya Klik-klik di web Public Gold dan jelaskan Payment dan saya datang ambil emas.

Anda boleh ambil dimana-mana cawangan Public Gold yg berdekatan diseluruh Malaysia, Indonesia & Singapura

Mudahkan!

Dinar Emas ialah syiling Emas juga dikenali sebagai Matawang Sejarah Lama & Islamic Coin yg digunakan sejak Zaman Rasulullah SAW.

Berat Standard untuk 1 Dinar adalah 4.25gm.

Berat ini diguna pakai sejak 1dinar pertama (Kerajaan ROM).

Dinar Emas Publicgold adalah Design Dinar pertama dunia yang diiktiraf LBMA. Certificate LBMA ini perlu untuk memudahkan Proses jualbalik Dinar emas di seluruh pelosok dunia.

Jenis Dinar yang dijual di PublicGold

(1) 1/2 Dinar 24karat
(2) 1 Dinar 24karat
(3) 5 Dinar 24Karat
(4) 10 Dinar 24 Karat.
(5) 1 Dinar 22karat

Harga Dinar di PublicGold. Berubah setiap 20minit. Untuk harga terkini rujuk www.publicgold.com.my

Cara cara mendapatkan Dinar;
1) Cash & Carry
2) Syariah easy Payment (Ccm 4bulan)
3) Melalui Acc Tabungan Emas GAP Publicgold

Ingin mulakan simpanan & pembelian pertama boleh hubungi sya terusπŸ‘Œ

#PG005353
#publicgold

Nizam
Introducer Anda PG005353
http://pg.mdnizam.com

Tiga Posisi dalam Emas Pelaburan

Ada tiga posisi dalam emas pelaburan yang kita boleh pilih sebelum memulakan langkah awal. Boleh dipilih sama ada menjadi penyimpan emas, pelabur emas atau peniaga emas. Pelabur emas lebih peka tentang perkembangan pasaran emas, analisis teknikal harga emas, dan boleh juga buat untung dengan naik turun harga emas. Tetapi hasil dari pengalaman dan testimoni pelanggan, penyimpan emas tegar atau Gold Saver juga yang menang sebab:

- Mereka memiliki emas yang banyak
- Duit simpanan mereka susah bocor bila ditukarkan kepada emas.
- Harga purata setiap gram emasnya rendah sebab sentiasa beli.
- Mereka untung dengan kenaikan harga emas dalam jangka panjang.

Kejayaan mereka di tentukan oleh tabiat. Saving habit ini menjadi rutin tetap mereka setiap bulan. Ia ibarat kisah perlumbaan arnab dengan kura-kura.

Walaupun kura-kura itu bergerak sangat perlahan berbanding arnab, tetapi akhirnya kura-kura juga yang memang sebab ia KONSISTEN!

 NIZAM PG005353 0136408906

RM100 VS Emas

Berapakah nilai wang kertas RM100 kalau kita potong dua?


Berapa pula nilai 1 Gram emas kalau dipotong dua pula?


Perbezaan wang kertas dan emas.





Wang kertas nilainya bergantung kepada situasi politik negara itu, manakala Emas memiliki nilai yang dipanggil intrinsic.


Nilai emas masih melekat pada emas itu sendiri walaupun telah dibahagi dua.


Wasap saya 013.6408906  kalau nak tahu lebih lanjut tentang simpanan emas.


Saya lebih suka simpan Emas dari Wang Kertas.


Wang kertas dalam akaun bank senang kena Freeze.


Emas boleh sorok!


Haha Tepuk!!

Ada EMAS pasti Ada DUIT

Emas ini bagaikan ASET. 

Tidak kira walau berapa banyak kita ada, berapa berat emas kita atau berapa keping dinar atau bar emas yang kita miliki, pastinya semua itu adalah duit!

Cuma duit tu bukan dalam bentuk kertas tapi Logam.

Sebab Logam la orang akan rasa emas bukan duit. Maka orang akan kurang belanja guna emas ni

Ramai juga yang kata Kalau ada orang kata: Ada emas, tapi tak ada duit, itu tandanya emas itu bukan dia punya.. 

Bagaimana kita nak tukar emas jadi duit?
1. Jual balik
2. Gadai di Ar-Rahnu

Mudah je.

Itu pun kalau emergency kalau tak memang SAYANG.


Kenapa harga GAP lebih murah

Kenapa harga GAP lebih murah
​KENAPA HARGA GAP LEBIH MURAH?​ Kenapa gold bar 1gm GAP dijual pada harga jauh lebih murah berbanding pembelian biasa? GAP hari ni RM180 + RM10 premium, tapi pembelian biasa (retail price) RM250? Jawapan saya: Untuk GAP, kita beli GRAM, bukan ITEM. Masa beli tu kita belum decide nak keluarkan item apa. Contohnya beli 1 gram sebulan. Bila cukup 5 gram dalam akaun GAP, kita boleh pilih untuk keluarkan samada gold bar 1 gm x 5 keping atau gold bar 5 gm x 1 keping. Item tetap sama. Kaedah belian je berbeza. Harga gold bar 1 gm sebenarnya memang mahal sebab minting costnya mahal. Boleh bandingkan dengan mana-mana kedai emas. Setakat ni saya belum pernah jumpa kedai emas jual gold bar 1 gm serendah harga retail i.e. RM250 yang PG jual. Cuma PG baik hati bagi harga murah bila beli melalui GAP. Saya suggest untuk ada open GAP dan buat pembelian gram di sana. Kan lebih jimat.

Beli Emas jangan sampai lemas

*BELI EMAS JANGAN SAMPAI LEMAS*

1 - Nak beli emas, jangan la dengan duit yang kita nak guna dalam jangkamasa terdekat. Nanti kita lemas.

2 - Nak beli emas jangan la hanya ikut-ikutan. Dah beli emas kena cari ilmu. Kalau tiada ilmu nanti kita lemas.

3 - Nak beli emas jangan la sampai kita buat pinjaman. Pastinya kita akan lemas.

4 - Nak beli emas jangan la dengan duit belanja dapur sampai dapur tak berasap. Cukup la beli sebulan segram secara istiqamah. Itu yang terbaik dan pastinya tak akan lemas.

5 - Beli 1 dinar, jangan la anggap ianya sebagai pelaburan. 1 dinar hanya layak sebagai simpanan.

6 - Ada yang beli emas dengan semua duit gajinya, kemudian dipajak dan gunakan duit pajakan sebagai duit perbelanjaan.Katanya dengar nasihat si penjual emas. Ini mengeyangkan poket penjual dik... Akhirnya anda pasti mati lemas sebab tak dapat bayar duit pajakan.

 7 - Gunakan pajakan untuk pajak emas, beli emas dan pajak lagi, beli dan pajak lagi. Akhirnya anda bukan sahaja lemas tapi akan koma terus.
 8 - Pastikan beli emas yang ada emas fizikalnya.

Jangan beli emas yang dapat deviden setiap bulan. Pastinya tak sampai setahun, anda akan mati lemas..πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„ 9 - Beli emas yang boleh di pajak dan mud ah dijual balik dan yang sentiasa mempunyai permintaan yang tinggi.

Agar kita tak lemas mencari tempat untuk menjualnya.

Pakar kewangan Azizi Ali berkata" simpanlah emas sekurang -kurangnya 10% dari kekayaan kita". Anda yang sado pastinya beli Aurora italia untuk pasangan seperti Abang Sado akak..πŸ˜„

Anda wanita jelitawan pastinya buat simpanan emas untuk masa depan kita dan anak -anak.

Sekurang -kurangnya bila memerlukan kita tak perlu meminjam pada sesiapa.

Kredit Mazlifah Omar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...