Kewangan memang tentang matematik, tetapi ia bukan sekadar matematik...
Simpan RM500, logiknya pada bulan ke-10 jumlah simpanan yang kita miliki adalah sebanyak RM5,000. Tetapi berdasarkan feedback yang saya terima, majoritinya tidak ada RM5,000 dalam akaun pada bulan ke-10!
Ianya kurang dari sepatutnya.
Persoalannya, ke manakah perginya wang simpanan itu?
Sebahagiannya telahpun dibelanjakan!
Itulah antara sebab kenapa saya syorkan simpan dalam bentuk emas. Simpan emas #1gram1bulan, pada bulan ke-10 sepatutnya ada 10 gram. Tetapi realitinya, pada bulan ke-10, majoriti
(ya, majoriti) penyimpan emas memiliki lebih 10 gram emas!
Kenapa begitu?
Emas memberikan KESAN EMOSI yang berbeza kepada penyimpan emas.
Bila mula menyimpan emas, kita akan mula rasa nak tambah lagi simpan itu. Bila dah beli emas, hilang keinginan untuk berbelanja yang bukan-bukan.
Kalau nak gunakan duit, kita akan gadai atau jual emas itu hanya kalau ada keperluan yang penting sahaja. Bila harga emas naik, kita rasa sayang nak jual emas-emas itu!
Apa yang buatkan ramai penyimpan emas menjadi lebih kaya bukanlah disebabkan harga emas naik melambung-lambung. Tetapi disebabkan emas membuatkan kita mempunyai keinginan yang kuat untuk tambah simpan emas itu lagi dan lagi!
Kekayaan bukan sekadar matematik. Tetapi kekayaan juga ialah tentang mengurus emosi...
#BukuWangEmas #BukuZeroHutang #IntroducerPG005353 #emas #PG005353 #simpanemas #simpansilver #1gram1bulan #publicgold #akaunemasGAP
#akaunsimpananemas
Kredit: Sabri Ishamel dan En Zul
Post Top Ad
Sunday, 22 July 2018
Home
Agen Public Gold
Akaun Simpanan Emas
DEALER PUBLIC GOLD
Kebebasan kewangan
Emas memberi impak Emosi
Emas memberi impak Emosi
Tags
Agen Public Gold#
Akaun Simpanan Emas#
DEALER PUBLIC GOLD#
Kebebasan kewangan#
Share This

About Tok Peraih Emas
Kebebasan kewangan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Post Top Ad
Author Details
Seorang penyimpan emas tegar bernama Nizam aka tokperaihemas
No comments:
Post a Comment